17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăIntrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie...

Intrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie să mai cumpere câte două scanere

România se luptă în continuare să treacă de poarta Schengen. În cel mai bun scenariu vom intra la începutul anului viitor, însă până atunci traficul de droguri și de persoane pare o misiune imposibilă pentru autorități. Ministerul Finanțelor mai anunță că au mai cumpărat câte două scanere pentru vămi, însă lucrurile se mișcă greu.

Două scanere cumpărate în Vama Albița

Două scannere cu raze X au fost puse în funcțiune recent la Vama Albița. Un echipament va controla autovehiculele, iar celălalt camioanele care vor să treacă granița. Autoritățile vor astfel să reducă, printre altele, traficul ilegal de substanțe interzise, dar și timpii de așteptare la frontieră. Un scanner va controla autoturismele, iar dispozitivul mobil va fi destinat camioanelor care vor trece prin Vama Albița. Cele două echipamente au raze X cu ajutorul cărora autoritățile de la graniță vor vedea pe monitoare ce se află în autovehicule, cum ar fi pachete suspecte care conțin substanțe interzise, arme sau marfă de contrabandă.

,,Următorul îl vom avea în luna august la Siret pentru un scanner fix destinat camioanelor – în acest fel urmărim să consolidăm capacitatea instituțională și administrativă a autorităților vamale de a combate frauda fiscală, de a combate contrabanda, traficul de droguri”, a spus Marcel Boloș.

Traficul și consumul de droguri, la nivel îngrijorător

Consumul și traficul de droguri îi îngrijorează pe români, majoritatea acestora considerând că autoritățile nu iau suficiente măsuri pentru combaterea acestui fenomen. Potrivit unui studiu, 80% dintre respondenți sunt nemulțumiți de reacția autorităților.

Aproape 80% dintre români sunt nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 38,4% cred că soluţia este reprezentantă de înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de droguri, iar 34,6% consideră că este importantă intensificarea controalelor la frontiere pentru a împiedica intrarea drogurilor în ţară, reprezentând împreună aproape trei sferturi din totalul celor chestionaţi.

19,1% dintre români spun că sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de acţiunile autorităţilor în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri, în timp ce 78.8% se declară foarte nemulţumiţi şi destul de nemulţumiţi. 2% nu ştiu sau nu răspund.

Migranții, o problemă de securitate

Înainte de a fi eliminate, controalele la frontierele terestre ale României trebuie intensificate. Este una dintre cele cinci condiții înscrise explicit în acordul dintre România, Bulgaria și Austria privind extinderea Schengen.

Zilele acestea avem o operațiune comună a DIICOT și DNA într-un mega dosar de trafic de migranți prin care s-ar fi generat, spun autoritățile, o stare de pericol la adresa securității naționale. Șeful Biroului pentru Imigrări din Caraș-Severin, mai mulți subalterni ai acestuia, dar și alți câțiva zeci de suspecți vor fi duși la audieri la sediile DIICOT Reșița și DNA Timișoara. Anchetatorii susțin chiar că prin acțiunile lor, reprezentanții statului român ar fi favorizat pătrunderea pe teritoriul țării a unor străini cu potențial risc terorist.

Peste 60 de percheziții au avut loc simultan în Timiș, Caras-Severin, Arad, Bihor, Sibiu și în Capitală. Este cea mai mare operațiune de combatere a migrației ilegale de la începutul acestui an.
În timp ce polițiștii și procurorii anticorupție au descins la șapte adrese printre care sediul biroului pentru imigrări Caras-Severin, la locuință sefului acestei structuri, dar și la mai mulți subalterni, ofițerii de la combaterea crimei organizate au făcut 67 de percheziții la persoanele implicate în dosarul de migrație ilegală camuflată ca forță de muncă.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...
Ultima oră
Pe aceeași temă