5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSuspectul atacurilor din Paris susține că nu a ucis pe nimeni

Suspectul atacurilor din Paris susține că nu a ucis pe nimeni

Salah Abdeslam, suspectul atacurilor din Paris, a declarat că el nu a ucis personal pe nimeni. El este principalul suspect al unui atac islamist care a ucis 130 de persoane în capitala Franței.

Îmbrăcat într-o cămașă albă curată și cu doi polițiști înarmați stând aproape în spatele lui, Abdeslam a declarat instanței că gruparea militantă a efectuat atacurile coordonate pentru a forța încetarea incursiunilor militare ale Franței în Irak și Siria.

Salah Abdeslam, suspectul atacurilor de la Paris, neagă că ar fi ucis oameni

Abdeslam, în vârstă de 32 de ani, este cetățean francez de origine marocană. Acesta și-a jurat credință Statului Islamic cu 48 de ore înainte de atacurile de la Paris, cele mai mortale din Franța postbelică.

Fără să afirme în mod explicit ce rol a avut în atacuri, Abdeslam a spus doar că nu a făcut rău nimănui.

„Am vrut să spun astăzi că nu am omorât pe nimeni și nu am rănit pe nimeni. Nici măcar o zgârietură. Este important pentru mine să spun asta, pentru că de la începutul acestui caz, oamenii nu au încetat să mă calomnieze.”, a spus Abdeslam într-o scurtă adresă adresată instanței înainte ca judecătorii să înceapă audieri.

Anchetatorii cred că Abdeslam este singurul membru supraviețuitor al comandoului islamist care a efectuat atacurile sincronizate cu arme și bombă asupra a șase restaurante și baruri, a sălii de concerte Bataclan și a stadionului național de fotbal.

Vesta lui explozivă ar fi avut o defecțiune tehnică

De asemenea, aceștia cred că vesta lui explozivă a funcționat defectuos și că a fugit din capitala Franței în orele după atac. Dintre cei 20 de inculpați, el este singurul acuzat direct de omor, tentativă de omor și luare de ostatici.

El a spus instanței că a fost atras de Statul Islamic din compasiune față de poporul sirian mai degrabă decât din orice părere religioasă și a spus că Occidentul și-a impus regulile și valorile altora.

„Pentru noi, musulmanii, este umilitor”, a spus el.

Abdeslam a refuzat în mare măsură să coopereze cu anchetatorii francezi în perioada premergătoare procesului său. Ba mai mult, uneori el părea să-i îndemne pe judecători de acuzare. Întrebat despre o călătorie pe care a făcut-o în Grecia, unde se crede că s-a întâlnit cu alți complici, el a răspuns că, deși judecătorii ar putea fi obișnuiți cu excursii mai frumoase în străinătate, el era pur și simplu în vacanță.

Abdeslam s-a declarat un admirator al Statului Islamic

Suspectul a spus că nu a călătorit niciodată în Siria și că nu este un pericol pentru societate. Cu toate acestea, el a recunoscut că admira dorința militanților Statului Islamic de a se sacrifica zilnic.

Atacurile au avut loc la 13 noiembrie 2015, când o echipă de 10 oameni de jihadiști puternic înarmați a vizat mai multe locații din Paris. Nouă dintre atacatori fie s-au aruncat în aer, fie au fost împușcați. Franco-marocanul Salah Abdeslam este considerat a fi ultimul supraviețuitor al grupului.

Se crede că a călătorit la Paris din casa sa din Bruxelles împreună cu ceilalți atacatori și intenționa să se arunce în aer.

Statul Islamic a vizat Parisul pentru a-l obliga pe președintele de atunci Francois Hollande să pună capăt intervențiilor militare franceze împotriva grupării în Siria și Irak, a spus Abdeslam.

„Este vina lui că suntem aici astăzi”, a spus Abdeslam despre Hollande. „Dacă au ucis civili, a fost pentru a face impresie”.

Atacurile de la Paris au fost cele mai grave din Franța postbelică

Atacurile de la Paris au terorizat Europa în acea perioadă. Ele au dus la o dezbatere națională de lungă durată despre imigrație, echilibrul de găsit între libertățile civile și securitate și locul islamului într-o țară care se identifică drept laică.

La peste șase ani, aceleași întrebări sunt importante în campania dinaintea alegerilor prezidențiale din aprilie. Arthur Denouveaux, care a supraviețuit masacrului de la Bataclan, a spus că a vrut să înțeleagă cum a ajuns o persoană în punctul în care a fost pregătită să poarte o vestă sinucigașă.

„Cum te radicalizezi atât de repede în timp ce treci neobservat de toată lumea?” el a spus.

Salah Abdeslam riscă închisoare pe viață

Procesul este de așteptat să dureze nouă luni și este cel mai mare din istoria modernă a Franței, cu 1.800 de reclamanți civili participând. Salah Abdeslam riscă o închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat. El a primit deja o pedeapsă cu închisoarea de către un tribunal belgian pentru rolul său la un schimb de focuri cu poliția care a dus la arestarea sa.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

FDGR este deschis pentru revenirea lui Klaus Iohannis, dar fără funcții de conducere dacă rămâne în PNL

Klaus Iohannis poate redeveni membru FDGR, dar statutul interzice ocuparea unei funcții dacă este afiliat și politic la PNL Fostul președinte al României, Klaus Iohannis,...
00:00:55

VIDEO. Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a sosit la Roma pentru a se întâlni cu premierul Meloni

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a sosit la Palatul Chigi din Roma pentru o întâlnire cu premierul italian Giorgia Meloni, scrie AFP. Vizita sa...

Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv în dosarul de corupție instrumentat de Secția Specială

Foștii procurori DNA de la Ploiești au fost exonerați de acuzațiile aduse, decizia fiind pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Foștii procurori DNA...
Ultima oră
Pe aceeași temă