8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalScandalul Facebook/Instagram – Se vor închide rețelele de socializare ?

Scandalul Facebook/Instagram – Se vor închide rețelele de socializare ?

Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a declarat compania-mamă Meta, potrivit Euronews.

Problema principală: Reglementările europene privind datele care împiedică Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, să transfere, să stocheze și să prelucreze datele europenilor pe serverele din SUA.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, autoritatea financiară a țării, Meta a avertizat că, dacă nu se adoptă un nou cadru și compania nu ar mai putea utiliza modelul actual de acorduri, probabil că va trebui să plece de pe continent.

Meta a declarat că procesarea datelor utilizatorilor între țări este crucială pentru direcționarea către afaceri și reclame.

„Dacă nu putem transfera date între țările și regiunile în care operăm sau dacă ne este restricționat să partajăm date între produsele și serviciile noastre, acets lucru ar putea afecta capacitatea noastră de a ne furniza serviciile sau modul în care furnizăm serviciile noastre sau capacitatea noastră de a viza reclame”, se arată în declarație.

Meta a putut utiliza anterior un cadru de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua transferuri transatlantice de date.

Dar, Curtea Europeană de Justiție a anulat tratatul în iulie 2020 din cauza încălcării protecției datelor. UE și SUA au spus că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

Afacerile vor avea de suferit dacă Facebook și Instagram se închid

Nick Clegg, Vicepreședintele pentru afaceri globale Meta, a susținut că Europa fără Facebook și Instagram ar fi în detrimentul multor afaceri din UE.

“Îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de companii care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme de bună-credință pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat”, transmite Nick Clegg.

Un purtător de cuvânt al Meta a continuat: „Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este că Meta și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA, pentru a opera servicii globale. La fel ca și alte companii, am respectat regulile europene și ne bazăm pe Clauze Contractuale Standard și pe garanțiile adecvate ale datelor, pentru a opera un serviciu global”.

Săptămâna trecută, acțiunile au scăzut cu 25% după ce gigantul rețelelor sociale a pierdut utilizatori activi zilnici pentru prima dată în istoria sa.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă