8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânia nu contează în negocierile despre Ucraina deși este țara cea mai...

România nu contează în negocierile despre Ucraina deși este țara cea mai afectată

România nu contează în negocierile despre Ucraina deși este țara NATO cea mai afectată de creșterea tensiunii în estul Europei. Acest punct de vedere este exprimat de Armand Goșu, istoric și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Armand Goșu a explicat această situație într-un interviu publicat de Republica.

„Geografic, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, mai lungă decât a Poloniei. România e situată cel mai aproape de Crimeea, de Donbas. Nu Estonia, nu Norvegia, nu Italia”, explică Armand Goșu. Cu toate acestea, luni seară, la videoconferința cu președintele Biden au participat liderii Italiei, Germaniei, Franței, Poloniei, adică ai „țărilor care contează”. Cu alte cuvinte, România n-a fost invitată la videoconferința cu președintele SUA, deci nu contează.

România nu e invitată la negocierile despre Ucraina

„Sigur că poți să explici cu argumente raționale de ce nu ai fost invitat acolo, dar ai fi vrut ca român să fii și tu acolo, să contezi în discuțiile astea. Ai la graniță regiunea Odessa, Moldova cu Transnistria, unde sunt circa 1800 de militari ruși. Deci Bucureștiul are interese de securitate de promovat acum. Din păcate, nu contezi. Asta se întâmplă când ai o clasă politică mediocră”, argumentează Armand Goșu.

Profesorul Goșu este un specialist cu o lungă experiență în analiza spațiului ex-sovietic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă