9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina: Alte patru nave de cereale pleacă din porturile din...

Războiul din Ucraina: Alte patru nave de cereale pleacă din porturile din Marea Neagră

Patru nave cu produse alimentare ucrainene au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci.

Cele patru vrachiere au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de porumb și alte produse alimentare, a precizat autoritatea porturilor maritime din Ucraina pe Facebook.

Organismul care supervizează operațiunea a declarat că a autorizat plecarea unui total de cinci noi nave prin coridorul Mării Negre: patru nave la ieșire din Cernomorsk și Odesa și una la intrare.

Centrul Comun de Coordonare (JCC) a declarat că, în total, navele de ieșire vor transporta peste 161.000 de tone de porumb și produse alimentare către Turcia, China și Italia.

Progresul lor va fi monitorizat până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a trece prin Bosfor.

Odată cu aceste noi plecări, exporturile ucrainene de cereale își regăsesc treptat un ritm regulat.

„Programele pot fi afectate de pregătiri și de condițiile meteorologice sau de orice alte circumstanțe neprevăzute”, a precizat CCM într-un comunicat.

JCC este înființat la Istanbul în conformitate cu termenii acordului internațional semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite.

Acest acord eliberează exporturile de cereale ucrainene blocate de război din 24 februarie.

Sâmbătă seara, experții au finalizat inspecția navei Navistar, care a plecat vineri din Odesa cu destinația Irlanda.

Alte două nave care au plecat în același timp vor fi inspectate duminică, a precizat CCM.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a salutat relansarea exporturilor agricole ucrainene pe mare. „Porturile noastre de la Marea Neagră funcționează”, a declarat el în discursul său adresat ucrainenilor sâmbătă seara.

„Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul provocărilor rusești și al actelor teroriste rămâne. Toată lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru. Dar dacă partenerii noștri își îndeplinesc obligațiile și garantează securitatea livrărilor, acest lucru va rezolva criza alimentară mondială”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Într-un gând, într-un glas: Ilie Bolojan, potențial premier

PSD, USR și PNL îl văd ca viitor premier pe "mesianicul" liberal Ilie Bolojan Președintele Consiliului Județean Bihor pare a fi premierul tuturor. Trei dintre...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...
Ultima oră
Pe aceeași temă