Urmează invadarea Ucrainei? Din discuțiile de ieri dintre Joe Biden și Vladimir Putin, care au avut loc telefonic, timp de cincizeci de minute, reiese inflexibilitatea Moscovei privind criza ucraineană. Peste 100.000 de militari ruși sunt masați la granițele acestui stat. Liderii țărilor vecine se tem de escaladarea conflictului.
În cazul unei invazii rusești în Ucraina, Statele Unite vor răspunde ”într-o manieră fermă” a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Putin, conform purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a da și alte detalii, relatează The New York Times.
Urmează invadarea Ucrainei?
Biden şi-a reiterat ameninţarea cu sancţiuni fără precedent dacă Rusia ar alege să invadeze Ucraina. „Biden a stabilit două căi”, inclusiv diplomaţie şi descurajare, inclusiv „costuri şi consecinţe grave,” a spus un înalt oficial al administraţiei americane.
citește și: Noul Tsunami: Omicron
Putin a răspuns amenințărilor lui Biden potrivit cărora Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice și militare masive în cazul unei escaladări a situației din Ucraina: „Aceasta ar reprezenta o greșeală foarte gravă care ar risca pericolul ruperii totale a relațiilor ruso-americane,” se arată în comunicatul TASS.
În timpul conversației, domnul Putin a acuzat în mod repetat Statele Unite și statele membre NATO că plasează arme ofensive în apropierea granițelor Rusiei, punând în pericol securitatea țării. Este o acuzație pe care oficialii ruși au făcut-o în mod repetat în ultimul timp, la început derutant-i pe oficialii americani, constată jurnaliștii americani. La început s-a părut că s-ar putea referi la armele antitanc Javelin și la alte muniții mici pe care SUA le-au furnizat Ucrainei pentru a descuraja un atac. Moscova s-ar teme de armele nucleare, ceea ce ar fi un motiv de continuare a discuțiilor
Dialogurile vor continua la mijlocul lunii ianuarie la Geneva, potrivit surselor.
Europa în stand-by?
În urmă cu o lună, Joe Biden a cerut nemților să oprească demersurile de punere în funcțiune a conductei North Stream 2, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
Analiștii vorbesc despre o presiune economică a Rusiei asupra țărilor europene. Asta după o lungă perioadă de sancțiuni.
Uniunea Europeană și SUA au trimis ajutoare militare armatei ucrainiene. Țările baltice se tem de escaladarea conflictului. În cazul unei escaladări militare a crizei, România ar fi un teatru de pregătire a militarilor. Nu se întrevede o intervenție americană în susținerea directă a Kievului, remarcă observatorii militari.
Mircea Geonă, adjunctul secretarului general NATO, transmite urări de sănătate și la mulți ani prin intermediul rețelelor sociale.
Citiți România Liberă și pe Google News!