6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalLogodnica lui Julian Assange, Stella Moris, despre familia lor secretă

Logodnica lui Julian Assange, Stella Moris, despre familia lor secretă

Assange este închis în Belmarsh, închisoarea de maximă securitate din sud-estul Londrei.
Gabriel, în vârstă de trei ani, este imaginea leită a fondatorului WikiLeaks.

Assange se confruntă cu 17 capete de acuzare pentru încălcarea Actului de spionaj al SUA pentru rolul său în obținerea și publicarea documentelor militare și diplomatice secrete în 2010 și 2011, și o acuzație pentru conspirație la comiterea de intruziune în calculator. Dacă va fi condamnat pentru toate acuzațiile, el ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la 175 de ani.

Cei doi fii ai lui Assange, Gabriel (3 ani) și fratele său de 19 luni, Max, au fost concepuți în circumstanțe extraordinare, în interiorul ambasadei ecuadoriene din Londra, unde tatăl lor a cerut azil în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde două femei l-au acuzat că le-a forțat să facă sex neprotejat. Assange a negat acuzațiile și nu a fost niciodată acuzat, dar a rămas în ambasadă timp de șapte ani, temându-se de ceea ce s-a întâmplat acum – că America va cere extrădarea sa.
Mama băieților face parte din echipa juridică a lui Assange. Stella Moris este o avocată de 37 de ani, născută în Africa de Sud, care deține cetățenia spaniolă și suedeză. Ea trăiește în Londra de aproape 20 de ani.

Stella Morris (centru) și fiii, Gabriel (dreapta) și Max (stânga) părăsesc închisoarea Belmarsh după ce și-au vizitat partenerul și tatăl, Julian Assange

 
Echipa juridică a lui Assange vrea să arate că are o familie tânără care ar fi privată de un tată dacă ar fi trimis la închisoare în America. Nu-i va putea suna pe Moris și pe copii în fiecare zi, așa cum face acum, și nu-l vor putea vizita.
„Pentru Julian, extrădarea va fi o condamnare la moarte”, spune Moris, care se teme că și-ar putea lua viața. „Pentru restul familiei noastre înseamnă ceva nu departe de ea. Copiii mei vor fi fără tată și eu voi pierde bărbatul pe care-l iubesc, pentru totdeauna. Nici acum nu știu dacă copiii mei vor mai fi ținuți vreodată în brațele tatălui lor.”
Moris subliniază că oamenii din zonele de război încă se îndrăgostesc și au copii în ciuda tuturor lucrurilor.

Câtă intimitate aveau în ambasadă?

„Erau paznici acolo 24/7 și CCTV, dar nu în dormitorul sau biroul lui Julian.” Camerele lui au fost aproape sigur cu microfon.
„Da, așa este. Dar orice lucru privat sau secret l-am scris pe o bucată de hârtie. Așa i-am spus lui Julian că sunt însărcinată. “Ambele nașteri au fost filmate de un prieten apropiat.

Cuplul s-a străduit să ascundă ambele sarcini pentru ca ecuadorienii să nu-l folosească ca pretext pentru a-l da afară pe Assange din ambasadă.  După ce s-a născut Gabriel, el a fost dus la ambasadă de Stephen Hu, un actor prieten al lui Moris, care se dădea drept tatăl său.

Până când Max s-a născut, guvernul ecuadorian, dornic să-și îmbunătățească relația cu America, a vrut ca Assange să părăsească ambasada și presiunea asupra lui Assange a început să crească. În ultimele luni ale celei de-a doua sarcini a lui Moris, cuplul a decis că nu mai este sigur pentru ea să-l viziteze.

Este bine cunoscut faptul că fondatorul WikiLeaks este paranoic de a fi spionat, iar în acest caz, potrivit dovezilor oferite de avertizorii de integritate Curții Naționale Spaniole, o firmă privată de securitate spaniolă, Undercover Global SL, însărcinată cu protecția ambasadei, a început să furnizeze serviciilor de informații americane înregistrări audio și video ale întâlnirilor lui Assange,din ambasadă, inclusiv cele cu avocații săi. Unul dintre scutecele lui Gabriel a fost scos din tomberon și testat pentru ADN pentru a vedea dacă era copilul lui Assange.

În aprilie 2019 Ecuadorul a revocat azilul lui Assange. A fost scos din ambasadă de poliția britanică și arestat pentru încălcarea eliberării pe cauțiune. L-au servit cu cererea de extrădare americană în aceeași zi, potrivit avocatului său.
Jennifer Robinson a fost cu Moris în ziua arestării lui Assange. „Am primit un telefon în care mi s-a spus să merg direct la judecătoria Westminster. Mass-media au fost deja acolo, au existat elicoptere deasupra, s-a transmis la televizor. Ca avocat al său am putut să merg în jos în celulă pentru a-l vedea, dar Stella nu a fost – relația lor era încă secretă. Mi-a părut rău pentru ea pentru că nu-l mai văzuse de mult timp și tocmai născuse.”

 

Julian Assange (stânga) este fotografiat cu fiul său Gabriel (dreapta)

Prima dată când Assange și-a întâlnit fiul nou-născut a fost la Belmarsh, dar aceste vizite s-au oprit în martie 2020,din cauza coronavirusului. „Pentru Max,” spune Moris, „Tati este o voce fără trup la telefon.” Apelurile video nu sunt permise. Assange are acces la un telefon fix al închisorii, dar numai la anumite ore și linia se întrerupe după 10 minute.
Cuplul a planificat să se căsătorească de ceva timp, mai întâi în ambasadă și apoi în Belmarsh, dar Covid-19 face acest lucru imposibil.

Assange a cerut-o în timpul primei sarcini a lui Moris – și a făcut-o într-un mod pe care-l poți aștepta de la un programator de calculator talentat. „Mi-a dat un VR [realitate virtuală].M-am trezit plimbându-mă prin această lume virtuală. Era o casă și apoi o plajă cu baloane și alte chestii. Și apoi Julian a spus „uită-te în sus” și a fost acest masiv „Vrei să te căsătorești cu mine?” scris pe cer.”

Stella Moris și Julian Assange s-au întâlnit prima dată în 2011 pe fondul procesului de extrădare cu Suedia. Au devenit intimi in 2015.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

Rusia își exprimă deschiderea pentru cooperarea cu administrația Trump

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova este pregătită să colaboreze cu administrația lui Donald Trump, după ce acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU