Franța va conduce Grupul de Luptă al NATO în România, a anunțat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Demnitarul român a făcut acest anunț într-o conferință de presă susținută alături de ministrul francez de Externe. Ministrul francez, Jean-Yves Le Drian, este în vizită la București în perioada 3 – 4 februarie 2022.
Ministrul Aurescu și omologul său francez au avut consultări, joi dimineață, în formatul B9 (București 9). Imediat după aceea, ministrul Aurescu și-a exprimat „speranța” că NATO va aproba trimiterea unui Grup de Luptă în România. Aurescu a spus că această unitate militară va fi condusă de Franța și că vor face parte din ea și militari din alte țări NATO. Trimiterea de militari ai Franței și ai SUA în România este o măsură de răspuns față de politica agresivă a Rusiei.
Criza din Ucraina afectează securitatea spaţiului euro-atlantic, în ansamblu
„Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a precizat ministrul Aurescu.
Sistemul de Grupuri de Luptă (Battle Group) a fost aplicat de NATO pentru a-și proteja aliații din estul Europei, după ce Rusia a ocupat Crimeea, în anul 2014. Există deja asemenea unități în câteva state NATO. De exemplu, la Grupul de Luptă din Polonia participă și militari români. Unitatea NATO din Polonia, din care fac parte și militari români, este condusă de Statele Unite.
Joi, începând cu ora 12, ministrul de Externe al Franței are programată o întâlnire cu președintele Iohannis. Întâlnirea cu șeful statului ar urma să aibă loc la Palatul Cotroceni.
Militari NATO în România, proveniți din SUA, din Franța și din alte țări
Cu o zi înainte, miercuri, președintele Iohannis saluta decizia SUA și a Franței de a suplimenta numărul de militari din România. În ceea ce privește Franța, primul anunț privind această intenție fusese făcut, luna trecută, de președintele Macron.
În ceea ce privește SUA, anunțul oficial al părții americane a fost făcut miercuri seară. Statele Unite trimit în România, în mod suplimentar, o mie de militari din Forțele Terestre (US Army). Ei sosesc, în aceste zile, din Germania. Una dintre locațiile pregătite pentru ei ar fi la Câmpia Turzii (județul Cluj).
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!