6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaExplozii puternice s-au produs lângă Liov, important oraș din vestul Ucrainei

Explozii puternice s-au produs lângă Liov, important oraș din vestul Ucrainei

Trei explozii puternice s-au auzit sâmbătă în apropiere de Liov (Lviv), cel mai mare și cel mai important oraș din vestul țării vecine Ucraina, a anunțat un oficial din cadrul municipalității, potrivit Reuters.

„Au fost trei explozii puternice în apropiere de Liov… Fiecare trebuie să își păstreze calmul și să rămână în interior”, a scris Igor Zinkevych într-o postare pe Facebook, potrivit hotnews.ro.

Martori au relatat pentru Reuters că au văzut un fum negru gros ridicându-se în partea de nord-est a orașului.

Cauza acestor explozii nu a putut fi verificată deocamdată, precizează Reuters.

S-au putut auzi explozii și la Liov, în vestul țării vecine Ucraina, dar nu este prima dată când rușii bombardează în această parte

Acum 13 zile, Rusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, din orașul Yavoriv, aflată la 15 kilometri de granița Ucrainei cu Polonia.

Bilanțul atacului asupra bazei de la Yavoriv a ajuns la 35 de morți. Alte peste o sută de persoane au fost rănite.

Asupra acestei locații militare, armata rusă a lansat circa 30 de rachete. Ofițeri ucraineni estimează că rachetele au fost lansate din avioane care au decolat de la Saratov (Rusia), fără ca aceste avioane să intre deasupra Ucrainei. Guvernatorul regiunii Lvov a anunțat inițial că atacul a produs nouă morți și 57 de răniți.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a precizat că la baza din Yavoriv lucrau și instructori militari străini. Nu se știe dacă, în momentul atacului, vreun militar străin era în incinta bazei.

Rusia a pornit atacul militar asupra Ucrainei la data de 24 februarie 2022. Înainte de începerea războiului, la Yavoriv funcționa un centru de instruire pentru operațiuni de menținere a păcii. La acest centru se desfășurau exerciții militare ale Ucrainei cu țările NATO – întrucât Ucraina este stat partener cu NATO. Inclusiv militari români participaseră, în ultimii ani, la antrenamente în acea unitate. Până la 1500 de militari se instruiau, simultan, în această unitate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă