7.4 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusEuropa „întâmpină” Sărbătorile cu restricții de călătorie

Europa „întâmpină” Sărbătorile cu restricții de călătorie

A doua iarnă de pandemie surprinde țările europene cu reguli stricte de călătorie. Guvernele au stabilit controale amănunțite la granițe.

Restricțiile de călătorie diferă de la un stat la altul, iar fiecare guvern și-a stabilit propriile măsuri de siguranță. Cel de-al patrulea val pandemic și apariția variantei Omicron au dus la închiderea unor granițe și suspendarea a sute de zboruri. Austria a intrat în lockdown total în urmă cu 20 de zile pentru a limita răspândirea în masă a coronavirusului.

Acum, persoanele care călătoresc în Austria și provin din țări „cu risc epidemiologic scăzut” trebuie să prezinte dovada vaccinării Covid sau a vindecării, nu mai veche de 9 luni. Pe de altă parte, persoanele care vin din state precum  Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud nu pot intra în țară.

De asemenea, călătorii care ajung din zone cu risc epidemiologic crescut trebuie să stea 10 zile în carantină, însă dupa a cincea zi pot efectua un test PCR, iar dacă rezultatul este negativ, carantina se încheie. În Marea Britanie, oricine intră în țară trebuie să se testeze și va sta în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ.

Guvernul Belgiei a decis ca persoanele complet vaccinate să călătorească liber. Potrivit autorităților, „vaccinat complet” înseamnă că au trecut cel puțin 2 săptămâni de la imunizare. Dacă cineva a călătorit în străinătate mai mult de 48 de ore trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerilor, care are în vedere călătoriile din ultimele șase luni.

În schimb, persoanele care provin dintr-o zonă roșie și nu sunt vaccinate, sunt obligate să se testeze la sosire. Cipru funcționează după un sistem de verificare epidemiologică bazat pe culori. Guvernul a decis că toți pasagerii, fără excepție, care ajung în Republica Cehă, trebuie să efectueze un test PCR. Costul acestuia este de 15 euro și este suportat de călători. De asemenea, pasagerii au obligația de a completa un formular de zbor cu 48 de ore înainte de plecare.

În Danemarca, persoanele complet vaccinate pot călători liber doar în cazul în care nu au călătorit în ultimele zece zile de la sosirea pe teritoriul danez într-o țară cu o variantă de îngrijorare COVID. În caz contrar, acestea intră în carantină 10 zile.  Autoizolarea se poate termina numai cu dovada unui test RT-PCR negativ efectuat la cel puțin patru zile de la sosire.

În Finlanda sunt aproximativ aceleași restricții ca în Danemarca. Excepție fac regulile aplicate pentru persoanele nevaccinate. Dacă acestea provin dintr-o zonă cu „risc epidemiologic scăzut”, pot călători fără restricții, iar dacă vin dintr-o zonă cu risc ridicat, atunci sunt nevoite să prezinte un test Covid negativ.

În Franța regulile sunt foarte stricte. Călătorii complet vaccinați din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția nu trebuie să facă un test înainte de plecare. În schimb, toți ceilalți călători fie un test PCR negativ în 48 de ore de la călătorie fie un test antigen în 24 de ore de la sosire.

Excepție de la regulă se aplică lucrătorilor transfrontalieri, călătoriilor urgente legate de muncă și călătoriilor transportatorilor care își desfășoară activitatea. Autoritățile recomandă călătorilor verificarea amănunțită a restricțiilor de călătorie înainte de plecare întrucât pot apărea modificări.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă