Elveția va adopta toate sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus oamenilor și companiilor ruși și le va îngheța activele pentru a pedepsi Rusia, a transmis guvernul într-o abatere bruscă de la neutralitatea tradițională a țării, potrivit Reuters.
„Suntem într-o situație extraordinară în care ar putea fi decise măsuri extraordinare”, a declarat președintele și Ministrul de Externe Ignazio Cassis, luni, la Berna, în cadrul unei conferințe de presă, alături de miniștrii Finanțelor, Apărării și Justiției.
Doar istoria poate spune dacă o astfel de mișcare s-ar putea întâmpla din nou, a spus el. Neutralitatea elvețiană a rămas intactă, dar „bineînțeles că suntem de partea valorilor occidentale”, a adăugat el.
Elveția a adoptat, de asemenea, sancțiuni financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, prim-ministrului Mihail Mișustin și ministrului de externe Serghei Lavrov, cu efect imediat, și și-a închis spațiul aerian pentru majoritatea aeronavelor rusești.
Elveția a încercat să mențină un echilibru între solidaritatea cu Occidentul și menținerea neutralității tradiționale.
Elveția s-a ferit de a impune sancțiuni într-un șir de crize, inclusiv atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014. Până în prezent, excepția au fost sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU, pe care trebuie să le implementeze conform dreptului internațional.
Având în vedere intervenția militară a Rusiei în Ucraina, cabinetul elvețian a decis să adopte pachetele de sancțiuni pe care UE le-a impus pe 23 și 25 februarie, a spus guvernul.
Șeful diplomatului UE, Josep Borrell, a salutat această mișcare și a spus că este o veste bună, deoarece transferul de bani în Elveția nu îi va mai ajuta pe oligarhii ruși.
Guvernul s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare din partea UE, SUA și a miilor de protestatari care au mers sâmbătă la Berna, cerând ca acesta să se alăture clar Occidentului împotriva Moscovei.
„Elveția își reafirmă solidaritatea față de Ucraina și poporul său. Va livra provizii de ajutor pentru persoanele care refugiate în Polonia”, a spus guvernul.
Țara a interzis, de asemenea, cinci oligarhi apropiați de-ai lui Putin să intre în țară, fără a-i numi.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!