-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInternaționalDeclarația pe propria răspundere, de 38 de pagini a lui Donald Trump,...

Declarația pe propria răspundere, de 38 de pagini a lui Donald Trump, dezvăluie utilizarea „surselor umane clandestine”

Percheziția de către Departamentul de Justiție a locuinței fostului președinte Donald J. Trump din Florida a fost stimulată de descoperirea că acesta a păstrat o grămadă de materiale foarte clasificate care includeau documente legate de utilizarea „surselor umane clandestine” în colectarea de informații, potrivit unei versiuni redactate a declarației pe propria răspundere utilizată pentru obținerea mandatului de percheziție.

Porțiunile declarației pe propria răspundere făcute publice vineri descriu eforturile de luni de zile ale Departamentului de Justiție de a recupera materiale sensibile preluate de la Casa Albă de un fost președinte care considera documentele de stat drept proprietate privată, iar acum se confruntă cu un departament care investighează posibilitatea ca el să fi obstrucționat ilegal aceste eforturi, dezvăluie New York Times.

Difuzarea parțială a declarației pe propria răspundere de 38 de pagini a fost cea mai recentă dintr-o succesiune remarcabilă de evoluții în ancheta asupra modului în care sute de pagini de documente cu marcaje clasificate au ajuns la reședința lui Mar-a-Lago a domnului Trump după ce acesta a părăsit Casa Albă, în aparentă încălcare a legii care impune ca toate materialele prezidențiale să fie predate Arhivelor Naționale, conform New York Times.

Dosarul documentează, de asemenea, în detaliu eforturile arhivelor și ale Departamentului de Justiție de a recupera materialul aflat în posesia domnului Trump fără a recurge la o percheziție care, inevitabil, ar crea o reacție politică puternică din partea fostului președinte și a susținătorilor săi.

Declarația pe propria răspundere a fost desigilată la mai bine de două săptămâni după ce F.B.I. agenții au ajuns la reședința și clubul privat al lui Trump, Mar-a-Lago, cu un mandat de percheziție autorizat de instanță, transportând materiale suplimentare marcate ca clasificate, invocând posibile încălcări ale Legii privind spionajul și obstrucționarea statutelor justiției.

A existat „un motiv probabil să se creadă că vor fi găsite dovezi de obstrucție” la casa domnului Trump, au scris procurorii în declarația pe propria răspundere prin care au solicitat percheziția. Documentul redactat nu oferea detalii despre care ar putea fi posibila obstrucție, dar mențiunea ridica posibilitatea ca fostul președinte să se confrunte cu un pericol legal considerabil.

Evidențiind îngrijorarea oficialilor că domnul Trump sau adepții săi ar putea încerca să interfereze în anchetă, Departamentul de Justiție a declarat că a cerut redactări extinse ale declarației pe propria răspundere, parțial pentru a proteja „un număr semnificativ de martori civili” care cunosc acțiunile domnului Trump.

Declarația pe propria răspundere, care a fost depusă sub jurământ pe 5 august, a mai menționat că F.B.I. „nu a identificat încă toți potențialii criminali și nici nu a găsit toate probele legate de investigația sa”.

În conformitate cu ordinele judecătorului din caz, Bruce E. Reinhart, Departamentul de Justiție a propus redactări extinse ale declarației pe propria răspundere într-un efort de a proteja martorii de intimidare sau răzbunare. Guvernul a făcut acest lucru pentru a proteja integritatea mai largă a anchetei sale privind dacă domnul Trump a încălcat legea prin păstrarea intenționată a dosarelor de securitate națională.

Deși guvernul a redactat detalii referitoare la martori în ancheta Mar-a-Lago, declarația pe propria răspundere descrie în mod clar pericolele reprezentate dacă identitățile sau chiar acțiunile lor ar fi făcute publice.

Martorii, au scris doi avocați ai departamentului, ar putea fi supuși „răzbunării, intimidării sau hărțuirii și chiar amenințărilor la adresa siguranței lor fizice” – adăugând că însuși judecătorul Reinhart a remarcat deja că aceste pericole „nu sunt ipotetice în acest caz”.

Percheziția, dezvăluie declarația pe propria răspundere, a fost declanșată de un intens F.B.I. trecerea în revistă a primelor 15 cutii de materiale pe care domnul Trump le-a predat arhivelor în ianuarie, după luni de presiuni guvernamentale.

În acele cutii, au găsit un total de 184 de documente cu marcaje de clasificare, inclusiv 25 etichetate „top secret”. Altele au fost marcate într-un mod care sugerează că erau legate de interceptări străine colectate în temeiul Legii de supraveghere a informațiilor externe.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Declinul producției industriale în 2024: scăderi în toate sectoarele

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere de 1,8% a producției industriale în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ca serie brută. Toate cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă