6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaStarstreak, cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă dezvoltată de britanici...

Starstreak, cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă dezvoltată de britanici va ajunge în Ucraina

Marea Britanie va trimite în Ucraina cel mai avansat sistem de rachete antiaeriene din lume dezvăluie publicația The Telegraph.
Conceput pentru a distruge avioane de luptă și elicoptere, Starstreak este cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă dezvoltată. Secretarul Apărării, Ben Wallace, le-a spus miercuri parlamentarilor că intenționează să furnizeze ucrainenilor sistemele de rachete de mare viteză Starstreak, intensificând asistența militară a Marii Britanii la Kiev.

Conceput pentru a distruge avioanele de luptă și elicopterele, Starstreak este cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune din lume, care călătorește cu peste Mach 3.

Racheta folosește trei proiectile asemănătoare săgeților care permit lovituri multiple asupra țintei. Poate fi tras de pe umăr, dintr-un lansator multiplu ușor sau din vehicule blindate.
Versiunile anterioare ale sistemului, care este realizat de firma de apărare Thales din Belfast, au fost instalate deasupra blocurilor turn pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, o mișcare care a provocat o anumită îngrijorare în rândul rezidenților.

Sistemul se bazează pe viteza sa imensă pentru a învinge aeronavele care manevrează în jurul unui câmp de luptă.

Oficialii militari speră că racheta, descrisă drept ajutor letal „defensiv” de către Wallace, va ajuta Ucraina să dobândească controlul asupra cerului și să erodeze în continuare flotele de avioane de luptă și elicoptere ale Rusiei.

Odată trasă, racheta care poartă cele trei săgeți folosește o mică încărcătură pentru a o arunca din tubul de lansare. Acest motor se oprește înainte ca racheta să părăsească tubul pentru a preveni rănirea operatorului.

La aproximativ patru metri de soldatul care trage cu arma, un al doilea booster trage pentru a accelera rapid racheta până la peste Mach 3.

Racheta se apropie de țintă și țintește două raze laser „pictate” pe aeronavă de către unitatea de lansare. Tot ce trebuie să facă soldatul care trage cu arma este să țină ținta în vizor.

Este de trei ori viteza sunetului

Aeronava țintă nu are timp să se ascundă în spatele clădirilor sau să depășească racheta, care se deplasează cu mai mult de trei ori viteza sunetului.

Apropiindu-se de țintă, cele trei săgeți, cunoscute sub numele de „hitiles”, se separă de rachetă și se îndreaptă spre aeronavă.

Energia cinetică generată de o astfel de viteză va distruge majoritatea țintelor, dar pentru a asigura distrugerea completă, fiecare săgeată conține un focos de fragmentare a exploziei de 0,9 kg care explodează în interiorul aeronavei.

Subliniind că comunitatea internațională a oferit deja rachete de apărare aeriană portabile pentru oameni, el a spus că capacitatea forțelor ucrainene „trebuie întărită”.

În urma solicitărilor de ajutor suplimentar din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, dl Wallace a spus că furnizarea Starstreak va „permite forțelor ucrainene să-și apere mai bine cerul”.
El a căutat să caracterizeze proviziile de arme ca fiind de natură defensivă și tactică, pentru a evita să îi ofere lui Vladimir Putin o scuză pentru a se referi din nou la potențiala utilizare a armelor nucleare.

„Tot ceea ce facem este legat de decizia de a furniza sisteme defensive și [este] calibrat pentru a nu escalada la un nivel strategic”, a spus secretarul apărării.

Cu toate acestea, într-un alt semn că Londra crește nivelul de sprijin pe care este pregătită să-l acorde, el a anunțat că Marea Britanie este pe cale să trimită un „mic lot” de rachete Javelin în Ucraina.

SUA și Estonia au furnizat deja Kievului muniție antitanc ghidată în infraroșu. Ucraina a primit o varietate de arme care vizează tancuri de către Occident, inclusiv arme antitanc Panzerfaust 3 din Țările de Jos și lansatoare antirachete AT4 din Suedia.

Marea Britanie, în ultimele 14 zile a furnizat 1.615 de anti-arme ușoare de generație următoare cunoscute sub numele de „NLAW-uri”, peste 2.000 de rachete care au fost trimise înainte de invadarea Moscovei.

Secretarul Apărării a subliniat că armuri, căști, cizme, apărători, pachete de rații, telemetri și echipamente de comunicații au fost de asemenea donate Ucrainei.

Citește și: Rusia – Ucriana, Ziua 14.

„Vom crește, de asemenea, proviziile de rații, echipamente medicale și alte ajutoare militare neletale”, a spus el.

Marea Britanie a fost prima națiune europeană care a furnizat ajutoare letale Kievului, a spus el, adăugând că Marea Britanie a „investit și în construirea capacității militare ucrainene încă din 2015”, alături de SUA, Canada și Suedia.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...
Ultima oră
Pe aceeași temă