UPDATE, ora 14:36: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat din nou că armata rusă va considera transporturile de arme ale NATO în Ucraina ca „ţinte” ce trebuie distruse, în timp ce un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră asupra unor obiective din țara vecină, a informat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.
„Statele Unite şi aliaţii lor din NATO continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat Şoigu la o conferinţă a oficialilor din Ministerul Apărării, în cea de-a 70-a zi a ceea ce Rusia numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina.
„Considerăm orice transport al Alianţei Nord-Atlantice sosind pe teritoriul ţării cu arme sau materiale destinate armatei ucrainene ca ţinte ce trebuie distruse”, a adăugat el, în contextul în care livrările de armament către Ucraina au crescut în ultimele săptămâni.
Şoigu a mai spus că combatanţii ucraineni care s-au ascuns în combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol sunt ţinuţi sub o blocadă sigură după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat ca zona să fie închisă ermetic. Pe de altă parte, Kremlinul a dezminţit miercuri că forţele ruse au lansat un asalt asupra oţelăriei Azovstal, ultima redută controlată de forţele ucrainene în oraşul-port din sudul Ucrainei.
”Ordinul a fost dat (la 21 aprilie) în mod public de comandantul-şef (Vladimir Putin) de a anula orice asalt. Nu are loc un asalt” în acest moment, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a susţinut că forţele Moscovei asediază oţelăria şi nu intervin decât pentru ”a zădărnici foarte rapid tentativele” combatanţilor ucraineni de a-şi recupera ”poziţiile de tir”.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat mai devreme că a dezactivat şase gări din Ucraina folosite pentru a livra forţelor ucrainene arme de fabricaţie occidentală în estul ţării prin bombardarea surselor lor de alimentare.
Nu a fost posibil să se verifice independent informaţia, şi nu s-a precizat ce fel de arme de fabricaţie occidentală au fost furnizate forţelor ucrainene prin acele gări. Nu a existat imediat o reacţie din partea Kievului, scrie Agerpres.
Şeful Statului Major Valeri Gherasimov a fost văzut alături de Şoigu în timpul întâlnirii oficialilor apărării. Luni, Statele Unite au declarat că ele cred că Gherasimov a vizitat regiunea Donbas din estul Ucrainei săptămâna trecută, dar nu au putut confirma relatările din presă că el a fost rănit în timpul luptelor.
Totodată, un submarin rusesc din Marea Neagră a tras două rachete de croazieră Kalibr asupra unor ţinte din Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.
Ministerul Apărării a publicat imagini video ale lansării rachetelor de croazieră din Marea Neagră, declarând că ele au lovit ţinte terestre nespecificate din Ucraina.
Rusia a anunţat anterior că a lansat atacuri similare de pe un submarin la 29 aprilie.
„Echipajul submarinului Flotei Mării Negre a lansat două rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră către ţinte la sol desemnate de pe teritoriul Ucrainei”, a precizat ministerul.
UPDATE, ora 09:39: Forţele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA.
Unităţi blindate şi de infanterie separate, precum şi forţe aeropurtate au lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ referitor la ultimele evoluţii ale situaţiei de pe front.
Pentru a susţine acest efort, ‘ocupanţii au transferat baterii de mortiere grele Tiulpan de calibrul 240 de milimetri şi lansatoare de rachete Smerci din regiunea Belgorod în zona Izium’, se menţionează în raport.
Trupele ruse au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, continuându-şi ofensiva spre Liman-Siversk şi Sloviansk, potrivit armatei ucrainene, care adaugă că rămâne neclar dacă ocupanţii au realizat vreun câştig teritorial în această direcţie.
Forţele ruse au desfăşurat acţiuni de asalt în zona Popasna, luptele de aici continuă, relevă buletinul Statului Major al armatei ucrainene, scrie Agerpres.
Mariupolul rămâne cel mai fierbinte punct din regiunea Doneţk, unde peste 90% din infrastructură a fost avariată sau distrusă.
Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat uşurarea în legătură cu evacuarea a încă 156 de civili din combinatul siderurgic Azovstal şi din alte părţi ale Mariupolului, oraş-port asediat de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie.
‘În sfârşit, aceştia sunt complet în siguranţă’, a spus Zelenski într-un mesaj video marţi seara, explicând că evacuarea lor a fost pregătită cu mare efort, cu lungi negocieri şi cu ajutorul unor mediatori diverşi.
Preşedintele ucrainean a afirmat că se pregătesc şi alte operaţiuni de evacuare din Mariupol. ‘Este complicat, dar avem nevoie de ei toţi’ cei rămaşi acolo, deopotrivă civili şi militari, a spus el.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că 156 de persoane au fost evacuate cu succes din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol și au ajuns în Zaporojia.
În mesajul său transmis ca în fiecare seară, Zelenski a subliniat că este nevoie de o încetare a focului pentru ca coridorul umanitar să funcționeze.
„Avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au ajuns în Zaporojia. Femei și copii. Aceștia se aflay în adăposturi de mai bine de două luni. Imaginați-vă! Acum, acești oameni sunt complet în siguranță. Vor primi ajutor”, a anunțat președintele ucrainean.
„Cu toate acestea, trupele rusești nu respectă acordurile de încetare a focului. Continuă loviturile masive la Azovstal. Încearcă să ia cu asalt complexul. Dar mi s-a spus de multe ori că nimeni nu poate fi salvat. Că este imposibil. Și astăzi sunt 156 de oameni în Zaporojia. Aceasta nu este încă o victorie, dar este deja un rezultat. Și cred că există o șansă de a-i salva și pe ceilalți oameni ai noștri”, a transmis Zelenski.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!