3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 34: situația populației din țara vecină

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 34: situația populației din țara vecină

UPDATE, ora 09:20: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situaţia rămâne una tensionată, în pofida unor victorii ale armatei sale în conflictul cu Rusia.

Apărătorii ucraineni au respins unităţile ruse din oraşul Irpin de lângă Kiev, a spus Zelenski în înregistrarea sa video realizată în timpul nopţii şi difuzată marţi dimineaţa pe Telegram.

Cu toate acestea, luptele continuă acolo şi în alte zone ale Ucrainei.

Trupele ruse controlează nordul regiunii Kiev şi au resurse şi forţe, a explicat Zelenski.

Situaţia rămâne dificilă şi în Cernigău, Sumî, Harkov, în regiunile Donbas şi cele din sudul Ucrainei.

Zelenski a cerut din nou înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Referitor la un embargo asupra livrărilor de petrol ruse care se discută în prezent în Europa, el a spus că sunt acum multe indicii care arată că o astfel de înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei va fi aplicată doar dacă Moscova va folosi arme chimice.

„Nu există cuvinte pentru asta. Cât de departe s-a ajuns. Să (stăm să) aşteptăm arme chimice”, a spus Zelenski.

Va fi înfiinţat un grup de experţi ucraineni şi internaţionali săptămâna aceasta pe lângă Preşedinţia de la Kiev, pentru a analiza sancţiunile împotriva Rusiei şi efectul lor. 

UPDATE, ora 08:45: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina se reiau astăzii la reşedinţa prezidenţială Dolmabahce din Istanbul, transmite dpa.

Ora prevăzută pentru începerea dialogului este 7:30 GMT (10:30 ora României).

Înainte de discuţiile bilaterale, o delegaţie turcă urmează să se întâlnească cu ambele părţi, a anunţat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după o şedinţă de guvern la Ankara.

Şeful statului turc şi-a exprimat speranţa că, după mai mult de patru săptămâni de război în Ucraina, se va ajunge la un armistiţiu.

Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au mai întâlnit faţă în faţă de trei ori, în apropierea frontierei Belarusului, iar următoarele runde de tratative s-au purtat prin videoconferinţă.

Kievul afirmă că obiectivele sale la negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi garanţii de securitate.

Moscova cere renunţarea la aderarea Ucrainei la NATO, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi recunoaşterea apartenenţei la Rusia a Crimeei, anexată în 2014.

Guvernul de la Ankara are în continuare relaţii bune cu ambele părţi şi se consideră un mediator în conflict. Turcia a găzduit deja o întâlnire a miniştrilor de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Dmitro Kuleba, în 10 martie. Dialogul acestora la Antalya nu a dus însă la progrese semnificative. 

Aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors din străinătate de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a țara vecină.

Doar săptămâna trecută s-au întors 110.000 persoane, a declarat, pentru cotidianul german Die Welt, Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene.

Opt din zece persoane care au revenit erau bărbaţi.

Majoritatea a venit din Polonia, a spus el.

Aproximativ 352.000 de ucraineni au părăsit Polonia pentru a reveni în ţara de origine de la începutul războiului, a anunţat luni poliţia de frontieră poloneză.

Înainte de începerea războiului, pe 24 februarie, în Ucraina trăiau aproximativ 44 de milioane de locuitori.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, aproximativ 3,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina, dintre care 2,3 milioane în Polonia.

Peste 1.100 de civili au murit în Ucraina, de la începutul războiului, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite.

Organizația avertizează că numărul real al morților și al răniților este mult mai mare, dar sunt zone întregi în care este imposibil de stabilit exact un bilanț.

în Mariupol, nimeni nu știe câți oameni au murit în bombardamente, câți au fugit și câți au fost duși forțat în Rusia.

În Cernihiv, oamenii care au rămas nu mai au apă, încălzire și energie electrică.

Citește și:

ZIUA A 33-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă