UPDATE 17.10
Putin a ordonat soldaților înarmați să staționeze în apropierea școlilor din teritoriile ucrainene ocupate.
Ordinul vine după rapoartele forțelor ruse care amenințau părinții din teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei pentru a-i determina să trimită copiii la școli controlate de ruși.
UPDATE 17.00
Informații ucrainene: Rusia decide să ascundă „exploziile” în Crimeea pentru a împiedica rușii să părăsească peninsula.
Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, guvernul rus a ordonat să păstreze secrete posibilele explozii la instalațiile militare din Crimeea.
Se pare că mii de ruși au fugit din Crimeea după ce unele site-uri militare și depozite de muniții au suferit din cauza exploziilor de natură neclară în august.
Deși armata ucraineană nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste incidente, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus că exploziile din Crimeea „vor continua”.
Informații ucrainene: Rusia nu mai are mai mult de 45% din rachete.
Vadym Skibitskyi de la Direcția de Informații a Ministerului Apărării a mai spus că Rusia are o „situație dificilă” cu rachetele sale Kalibr și „aproximativ 20% sau mai puțin” din rachetele sale balistice Iskander rămase.
Unul dintre principalele avantaje ale inteligenței spațiale este accesul la arhive care fac posibilă analiza în timp a mișcării trupelor inamice și a tacticilor acestora. Aceste date ajută armata să planifice operațiuni militare strategice.
UPDATE 13.00
Informații din Marea Britanie: Rusia probabil a sporit eforturile în Donbas, dar asigură puține câștiguri teritoriale.
Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că creșterea este probabil o încercare de „atrage sau repara unități ucrainene suplimentare”, pe fondul speculațiilor că Ucraina plănuiește o contraofensivă majoră.
UPDATE 12.00 Toamna va fi „perioada decisivă” de război.
Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat pentru RBK Ucraina că, deși ostilitățile ar putea să nu fie la fel de active iarna, perioada va fi totuși dificilă.
Pierderile rusești
Avioane de luptă din Belarus „gata să transporte arme nucleare rusești”. Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat vineri că avioanele de război SU-24 ale țării sale au fost modificate pentru a transporta arme nucleare, avertizând că Minsk va răspunde imediat la orice „escaladare” occidentală.
Lukașenko a spus că modernizarea avioanelor de luptă din Belarus a fost convenită cu președintele rus Vladimir Putin.
Belarus nu are propriile arme nucleare, dar este un aliat apropiat al Rusiei și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invadarea Ucrainei.
„Ei [Occidentul] trebuie să înțeleagă că, dacă optează pentru escaladare, niciun elicopter sau avion nu îi va salva”, a spus Lukașenko.
„Nu este o idee bună să escaladăm lucrurile cu Belarus, deoarece aceasta ar fi o escaladare cu statul Uniunii [al Rusiei și Belarusului] care are arme nucleare. Dacă vor începe să creeze probleme… răspunsul va fi imediat”.
Tot vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat dezastrul atunci când electricitatea la centrala nucleară Zaporizhzhia a fost întreruptă ore în șir din cauza bombardamentelor rusești în zonă.
Tehnicienii centralei au reconectat unul dintre reactoarele acesteia la rețeaua națională ucraineană vineri după-amiază.
UPDATE, ora 10:38: Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk în ultimele cinci zile, într-o mişcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat Ministerul Apărării britanic.
”Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră” în zonă, arată buletinul informativ cotidian publicat pe Twitter de ministerul citat.
Lupte intense au avut loc în apropierea oraşelor Siversk şi Bahmut, care se află la nord de oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse.
Dmitri Medvedev, un aliat important al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunţa oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO, informează Reuters.
Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai declarat într-un interviu pentru o televiziune franceză că Rusia este pregătită să poarte discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în anumite condiţii.
Chiar înainte de invazia începută pe 24 februarie, Moscova a clarificat ca inacceptabilă apartenenţa Ucrainei la NATO.
„Renunţarea la a participa în cadrul Alianţei Nord-Atlantice este vitală acum, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea”, a declarat Medvedev în interviul pentru televiziunea LCI, din care agenţiile ruse de presă au preluat citate.
Conform declaraţiilor înaltului oficial rus, ţara sa va continua campania până când îşi va atinge obiectivele.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!