UPDATE, 14:35: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege ce permite confiscarea de către stat a proprietăților Rusiei și a cetățenilor ruși, fără compensarea valorii acestora, potrivit unui anunț al mass-mediei ucrainene.
Ucraineni susțin că au eliminat doi comandanți ai armatei Federației Ruse, într-o singură zi.
Presa din Kiev susține că ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, a spus că Ucraina va adera „probabil” la Uniunea Europeană „în câțiva ani”. El a adăugat că admiterea Ucrainei în UE „nu este pentru mâine”.
Zelenski a declarat: Am discutat despre cursul discuțiilor de pace cu cancelarul Olaf Scholz. A subliniat importanța creșterii sprijinului apărării pentru 🇺🇦 și a presiunii de sancțiuni asupra Rusiei. A ridicat problema apartenenței Ucrainei la UE în ajunul summitului informal al liderilor UE. El a adăugat că admiterea Ucrainei în UE „nu este pentru mâine”.
În regiunea Cernihiv, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus o divizie a sistemelor operaționale și tactice de rachete balistice Iskander-M, scrie media din țara vecină.
Lavrov: "Nu intenționăm să atacăm alte țări. Nici noi nu am atacat Ucraina".
UPDATE 12.30
Negocierile dintre Kuleba și Lavrov s-au încheiat. Kuleba a explicat de ce până acum nu s-a ajuns la niciun acord de încetare a focului:
Serghei Lavrov a spus că Rusia nu a atacat Ucraina.
UPDATE, ora 12.00
Roman Abramovici a fost sancționat cu 15 miliarde de lire sterline.
O lovitură pentru încă șapte oligarhi ruși.
O vânzare a clubului de fotbal Chelsea este acum în așteptare, clubul neputând să vândă bilete pentru meciurile viitoare.
Roman Abramovici se numără printre cei șapte oligarhi ruși care vor fi adăugați pe lista de sancțiuni din Regatul Unit, a anunțat guvernul. Proprietarul Chelsea Football Club se va confrunta cu interdicția tuturor tranzacțiilor cu persoane fizice și companii din Marea Britanie, o interdicție de călătorie și sancțiuni de transport. Au mai fost incluși Igor Sechin, Oleg Deripaska și Dmitri Lebedev. „Nu pot exista adăposturi sigure pentru cei care au susținut atacul vicios al lui Putin asupra Ucrainei”, a spus Boris Johnson.
UPDATE, ora 11.00
1. Zelensky îl acuză pe Putin de genocid
Președintele Ucrainei a acuzat Rusia de „genocid” după ce a bombardat spitalul de copii și maternitatea din Mariupol. Volodymyr Zelensky a numit atacul „atrocități” și a acuzat Moscova de o „crimă care reflectă tot răul pe care invadatorii l-au adus asupra noastră”. Într-un mesaj pe Telegram miercuri noaptea târziu, el a spus: „Un spital de copii, o maternitate. Cum au amenințat Federația Rusă? Ce este această țară, Federația Rusă, care se teme de spitale, maternități și le distruge? Erau banderoviți mici? Oare femeile însărcinate urmau să tragă pe Rostov? A umilit cineva din maternitate vorbitorii de rusă? Sau a fost denazificarea unui spital
2. Nu vă alăturați luptei, mesaje pentru soldații britanici
Ministrul forțelor armate britanice, James Heappey, a spus că soldații britanici care servesc nu ar trebui să lupte în Ucraina, adăugând că este ilegal să facă acest lucru. „Vor avea o mulțime de probleme” dacă se duc și se luptă, a spus el pentru Sky News joi dimineață. „Nu este momentul ca oamenii să meargă acolo, iar ucrainenii au spus clar, odată ce treci granița cu așteptarea de a lupta, ești definitiv în ea. „Așadar, oamenii care cred că pot să meargă și să facă câteva săptămâni, să-și facă niște selfie-uri, să facă niște fotografii pe Instagram și apoi să vină acasă – nu așa îi privesc ucrainenii pe cei care merg la luptă. „Oamenii britanici nu ar trebui să facă asta”.
3. 43.000 de oameni părăsesc Sumy într-o singură zi
Peste 43.000 de persoane au fost evacuate miercuri din orașul Sumy, din nord-estul Ucrainei, a anunțat agenția de comunicații a Ucrainei. În plus, președintele Zelensky a declarat miercuri seară că zeci de mii de civili au fost evacuați miercuri din alte orașe ucrainene asediate. Într-un video aseară, liderul ucrainean a spus că trei coridoare umanitare au permis locuitorilor să părăsească orașele Sumy, Enerhodar și zonele din jurul Kievului. El a spus că speră că evacuările vor continua joi, cu încă trei rute care urmează să se deschidă din orașele Mariupol, Volnovakha din sud-est și Izium din estul Ucrainei.
Evacuările au avut loc după ce Moscova și Kiev au convenit miercuri să deschidă mai multe coridoare, oferind un licăr de speranță civililor îngroziți prinși în orașele bombardate.
4. Premierul britanic promite „cost economic maxim” pentru Rusia
Boris Johnson s-a angajat să impună Rusiei „costul economic maxim”, ministrul de Externe este de așteptat să spună că o agresiune precum cea a lui Vladimir Putin nu trebuie să „mai crească fără control”. Într-un apel de miercuri seara, prim-ministrul s-a alăturat lui Volodymyr Zelensky pentru a condamna atacul aerian asupra maternității din Mariupol. El a menționat că acest lucru, împreună cu rapoartele forțelor ruse care nu au respectat acordurile de încetare a focului, reprezintă „o dovadă în plus că Putin a acționat cu nepăsare, neglijentă față de dreptul internațional umanitar”, a spus Downing Street. Între timp, Liz Truss, ministrul de Externe, s-a pregătit să solicite o „schimbare de paradigmă” în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Într-un discurs susținut joi în SUA, doamna Truss va face comparații între acțiunile președintelui rus și atacul terorist de la World Trade Center din 2001 și va îndemna comunitatea internațională să-și schimbe abordarea de a trata cu liderii mondiali antagonişti. Unul dintre cele trei domenii în care va spune că Regatul Unit dorește să vadă acțiuni mai puternice este formarea de alianțe globale mai puternice, inclusiv cu țări care nu au fost aliniate din punct de vedere istoric cu Marea Britanie, potrivit oficialilor Ministerului de Externe.
UPDATE, ora 09:00: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au ajuns în Turcia, pentru o primă întâlnire joi la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, relatează France Presse.
Responsabili de la Kiev şi Moscova s-au întâlnit de mai multe ori în acest interval de timp, dar este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru pentru discuţii cu privire la această criză.
Dmitro Kuleba a sosit în Antalya (sud) „pentru discuţii asupra încetării ostilităţilor şi încheierii războiului dus împotriva Ucrainei de către Rusia”, a indicat într-un mesaj pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.
Un responsabil turc a confirmat pentru AFP sosirea lui Serghei Lavrov în Turcia.
Discuţiile între Kiev şi Moscova s-au soldat până în prezent cu mai multe încetări ale focului pe plan local şi cu deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor ucraineni din anumite zone, dar Rusia este acuzată de încălcarea acestor acorduri.
Kuleba menţionează într-un video pe Facebook că aşteptările sale de la această întrevedere sunt „limitate”, întrucât Rusia menţine o campanie de bombardamente brutale şi asediază marile oraşe ucrainene.
De asemenea, Kuleba a mai declarat că succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov” de către Kremlin.
„Nu-mi pun mari speranţe în ele, dar vom încerca să profităm la maximum” de discuţii cu o pregătire eficientă, a declarat el.
Aceste discuţii ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator încă de la începutul crizei.
„Lucrăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a declarat Erdogan miercuri.
„Sper că întâlnirea între miniştri va deschide calea unei încetări a focului permanente”, a menţionat el.
Miniştrilor rus şi ucrainean li se va alătura joi dimineaţă şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, Turcia – membră a NATO – dorind să menţină relaţii solide cu ambele părţi în pofida conflictului, scrie Agerpres.
În același timp, ultimele informații arată că rusii s-au apropiat la 15 kilometri de Kiev, capitala Ucrainei.
Armata ucraineană a declarat în această dimineaţă că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA.
Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.
Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei.
Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei.
Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Discuţii la cel mai înalt nivel între cele două părţi de la începutul ofensivei ruse ar trebui să aibă loc azi în Turcia.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba „a sosit la Antalya pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor şi încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, miercuri seară. Kuleba urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat o dorinţă de a face compromisuri pe măsură ce forţele ruse îşi continuau înaintarea şi căile sigure convenite pentru evacuarea civililor au fost doar parţial implementate cu succes.
„În orice negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Şi sunt gata de asemenea să fac anumiţi paşi”, a declarat Zelenski pentru ziarul german Bild.
„Se pot face compromisuri, dar ele nu trebuie să fie trădarea ţării mele”, a spus Zelenski, adăugând că cealaltă parte ar trebui la fel să fie pregătită să facă compromisuri.
Zelenski a adăugat că nu vrea „să vorbească despre detalii” în mod public „încă”, mai ales că nu a avut încă contact direct cu preşedintele rus Vladimir Putin. „Numai după discuţii directe între cei doi preşedinţi putem pune capăt acestui război”, a notat el.
Citește și:
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!