7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a transmis o filmare cu marinari de pe crucișătorul Moskva

Rusia a transmis o filmare cu marinari de pe crucișătorul Moskva

Rusia a transmis o filmare în care s-ar afla marinari supraviețuitori de pe crucișătorul Moskva.

Aceasta a fost nava amiral din Flota Mării Negre. Vasul s-a scufundat joi, acum trei zile, după ce a izbucnit un incendiu la bord.

Filmarea prezentată de Rusia pare a reda o ceremonie care a avut loc într-un port din Crimeea.

„Comandantul Forțelor Navale, amiralul Nikolai Yevmenov, şi comandantul Flotei Mării Negre s-au întâlnit cu echipajul crucişătorului Moskva la Sevastopol”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia. Partea rusă nu a indicat data când a avut loc filmarea. În imagini se văd marinari militari ruși. Numărul celor vizibili este însă mult mai mic decât efectivul de 500 de oameni, câți se aflau la bordul navei Moskva. În imaginile difuzate de Ministerul rus al Apărării s-ar vedea circa o sută de marinari. Comandantul crucișătorului, Anton Kuprin, nu apare în imagini, așa cum ar fi fost firesc dacă ar fi supraviețuit. Kuprin avea 43 de ani și era căpitan de rangul I (grad militar echivalent celui de comandor).

Primele imagini în care se vedeau foc și fum la bordul crucișătorului au fost difuzate de Turcia.

Ucraina susține că a lovit nava amiral a Rusiei cu rachete și că aceste lovituri au provocat explozia muniției de la bord, ceea ce a determinat scufundarea navei. Crucișătorul ar fi fost lovit de două rachete antinavă Neptun. Ucraina susține că întreg echipajul vasului a murit.

Crucișătorul Moskva era nava amiral a Rusiei în Marea Neagră

În schimb, Rusia nu confirmă că nava ar fi fost atacată, ci admite doar că la bord s-a produs un incendiu. Rusia susține că tot echipajul navei a fost salvat și adus la Sevastopol. Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că toți militarii din echipajul crucișătorului vor fi menținuți în activitate în Forțele Navale.

În orașul Sevastopol din Crimeea este principala bază navală a Rusiei de la Marea Neagră.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă