Refugiații intră în Republica Moldova, venind dinspre Ucraina. Această situație este semnalată în dimineața zilei de joi, 24 februarie – prima zi de război în Ucraina. Bombardamentele Rusiei au lovit capitala Ucrainei, orașul Kiev. De asemenea au fost bombardate alte mari orașe, printre care Harkov și Odessa.
Republica Moldova are graniță terestră cu Ucraina. La această graniță au sosit refugiați civili din Ucraina. Imagini în acest sens au venit de la vama Palanca. Teoretic, acest punct de frontieră fusese închis din cauza pandemiei Covid. Totuși, aici se văd coloane de mașini civile, venind din Ucraina, care vor să intre în Republica Moldova. Alte puncte de frontieră între Ucraina și Republica Moldova sunt Tudora – Starokazacie, Giurgiulești – Reni și Otaci – Moghiliov – Podolsk.
Dintre țările NATO, cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina o are România. Granița dintre România și Ucraina are circa 600 de kilometri lungime. Este sigur că, în următoarele ore, refugiați din Ucraina vor ajunge și la granița cu România. Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, anunța că România poate adăposti peste 500.000 de civili din Ucraina.
Refugiații intră în Republica Moldova și ar putea ajunge și în România
Prefectul județului Suceava declara că în județ este plasată o tabără mobilă pentru civili care ar veni din Ucraina. De asemenea, la Sighetu Marmației (județul Maramureș) se amenajează o tabără, în același scop.
„Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați”, a anunțat Guvernul României.
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la București, Paun Rahovei, declara joi dimineață că mulțumește României pentru oferta de a primi refugiați din Ucraina. Diplomatul preciza însă că nu estimează un val masiv de civili ucraineni care să vină în România.
Rusia a atacat Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, 23 spre 24 februarie 2022.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!