21.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRefugiații intră în Republica Moldova, în prima zi de război în Ucraina

Refugiații intră în Republica Moldova, în prima zi de război în Ucraina

Refugiații intră în Republica Moldova, venind dinspre Ucraina. Această situație este semnalată în dimineața zilei de joi, 24 februarie – prima zi de război în Ucraina. Bombardamentele Rusiei au lovit capitala Ucrainei, orașul Kiev. De asemenea au fost bombardate alte mari orașe, printre care Harkov și Odessa.

Republica Moldova are graniță terestră cu Ucraina. La această graniță au sosit refugiați civili din Ucraina. Imagini în acest sens au venit de la vama Palanca. Teoretic, acest punct de frontieră fusese închis din cauza pandemiei Covid. Totuși, aici se văd coloane de mașini civile, venind din Ucraina, care vor să intre în Republica Moldova. Alte puncte de frontieră între Ucraina și Republica Moldova sunt Tudora – Starokazacie, Giurgiulești – Reni și Otaci – Moghiliov – Podolsk.

Dintre țările NATO, cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina o are România. Granița dintre România și Ucraina are circa 600 de kilometri lungime. Este sigur că, în următoarele ore, refugiați din Ucraina vor ajunge și la granița cu România. Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, anunța că România poate adăposti peste 500.000 de civili din Ucraina.

Refugiații intră în Republica Moldova și ar putea ajunge și în România

Prefectul județului Suceava declara că în județ este plasată o tabără mobilă pentru civili care ar veni din Ucraina. De asemenea, la Sighetu Marmației (județul Maramureș) se amenajează o tabără, în același scop.

„Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați”, a anunțat Guvernul României.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la București, Paun Rahovei, declara joi dimineață că mulțumește României pentru oferta de a primi refugiați din Ucraina. Diplomatul preciza însă că nu estimează un val masiv de civili ucraineni care să vină în România.

Rusia a atacat Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, 23 spre 24 februarie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:51

VIDEO: Vicepreședintele american Harris laudă alianța SUA-Japonia

Vicepreședintele american Kamala Harris a avut luni (26 septembrie) o întâlnire bilaterală cu premierul japonez Fumio Kishida, înaintea funeraliilor fostului prim-ministru Shinzo Abe, marți...
00:01:56

VIDEO: Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii pe măsură ce restricțiile COVID se atenuează

Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii după ce a pus capăt luni (26 septembrie) carantinei hoteliere obligatorii COVID-19 pentru...
00:00:51

VIDEO: Ploile torențiale au lovit regiunea spaniolă Murcia – Cel puțin o persoană a murit

Efectele furtunii tropicale Hermine, care a a ajuns în depresiune tropicală, au fost devastatoare. S-a soldat cu un mort în Murcia, în sudul Spaniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă