6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin i-a transmis președintelui Turciei cererile sale pentru pacea în Ucraina

Putin i-a transmis președintelui Turciei cererile sale pentru pacea în Ucraina

Joi după-amiază, președintele Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

La o jumătate de oră de la încheierea convorbirii telefonice, BBC l-a intervievat pe consilierul principal și purtătorul de cuvânt al domnului Erdogan, Ibrahim Kalin. Kalin făcea parte din grupul mic de oficiali care ascultaseră apelul.

Putin a transmis cererile pentru pacea în Ucraina

Cererile rusești se împart în două categorii. Primele patru cereri nu sunt, potrivit domnului Kalin, prea greu de îndeplinit pentru Ucraina. Principalul dintre ele este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut deja acest lucru.

Există și alte cerințe în această categorie care par să fie în mare parte elemente de salvare a feței pentru partea rusă. Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a se asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina. Și există ceva numit de-nazificare.

Acest lucru este profund ofensator pentru domnul Zelensky, care este el însuși evreu și unele dintre rudele căruia au murit în Holocaust, dar partea turcă crede că va fi destul de ușor de acceptat pentru domnul Zelensky. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima.

Președintele rus a împărțit cererile în mai multe categorii

A doua categorie este cea dificilă, iar în apelul său telefonic, Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și președintele Zelensky înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Domnul Zelensky a spus deja că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus și să negocieze cu el unu-la-unu.

Kalin a fost mult mai puțin specific cu privire la aceste probleme, spunând pur și simplu că acestea implică statutul Donbasului, în estul Ucrainei, din care părți s-au desprins deja de Ucraina și au subliniat rusitatea lor și statutul Crimeei.

Cealaltă presupunere este că Rusia va cere ca Ucraina să accepte în mod oficial faptul că Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține într-adevăr acum Rusiei. Dacă acesta este cazul, Ucraina va fi o pastilă amară de înghițit.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă