2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNegocieri Rusia Ucraina la nivel de miniștri de Externe. Ce spun Lavrov...

Negocieri Rusia Ucraina la nivel de miniștri de Externe. Ce spun Lavrov și Kuleba

În Turcia s-au purtat, joi, negocieri Rusia Ucraina la nivel de miniștri de Externe. Delegațiile au fost conduse de Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba.

Este runda de negocieri care s-a purtat la cel mai înalt nivel, dintre cele de până acum. Ea s-a purtat în cadrul Forumului Diplomatic din Antalya. Dar aparent, aceste negocieri nu au adus un progres în vederea opririi războiului din Ucraina.

„Noi nu suntem interesați să ne justificăm acțiunile din Ucraina. Vrem o Ucraină neutră. Președintele Putin a spus de mai multe ori că nu vrem ca NATO să se mai extindă. Noi suntem pregătiți să oferim garanții de securitate pentru Europa și pentru Rusia”, a precizat ministrul Lavrov. El a amintit că Rusia a prezentat un draft de acord Rusia – NATO, în care se fac referiri la toate țările europene, inclusiv la Ucraina.

Ministrul de Externe al Rusiei a precizat că întâlnirea de joi din Turcia nu ține locul „adevăratelor negocieri”, care sunt cele din Belarus. Această precizare ar putea masca lipsa unor rezultate concrete ale negocierilor din Turcia. Ministrul de Externe al Rusiei n-a făcut nicio referire la o eventuală încetare a focului în Ucraina. Această încetare a focului o solicitase ministrul ucrainean al Apărării, Dmitri Kuleba.

Ministrul Lavrov a reiterat acuzațiile Rusiei la adresa Ucrainei, conform cărora această țară ar construi arme biologice. „Suntem foarte alarmați de informațiile că Pentagonul a creat laboratoare de arme biologice în Ucraina. Nu sunt experimente pașnice, sunt menite să creeze arme biologice, nu am niciun dubiu în acest sens”, a susținut ministrul Lavrov.

Ministrul Lavrov a fost întrebat de un jurnalist cum poate justifica Rusia bombardarea unei maternități, cu copii și mame gravide. „Noi am prezentat la ONU dovezi că acea maternitate fusese capturată de armata ucraineană, înăuntru nu era nicio mamă și niciun copil. Am prezentat aceste dovezi acum trei zile. (…) Vedem multă manipulare în Ucraina, Vestul transformă Ucraina într-un experiment anti-rusesc. NATO a început să construiască baze anti-ruse în Marea Neagră, SUA construiesc în Ucraina în secret arme biologice și chimice împotriva Rusiei”, a replicat Lavrov.

A fost prima negociere la nivel de miniștri de Externe, însă fără rezultate concrete

Ministrul rus de Externe a făcut o paralelă între Kosovo și Crimeea. Kosovo s-a desprins de Serbia cu sprijinul Occidentului, a susținut Lavrov. În schimb, Occidentul se opune ruperii peninsulei Crimeea de Ucraina. „De ce pentru Kosovo a fost posibil și pentru Crimeea nu?”, s-a întrebat Serghei Lavrov.

După cum se știe, Serbia continuă să conteste desprinderea provinciei Kosovo. Pe de altă parte, Serbia este o țară care are relații foarte bune cu Rusia.

Cu privire la peninsula Crimeea, Rusia a ocupat militar acest teritoriu al Ucrainei în anul 2014. Ulterior, în Crimeea a avut loc un așa – zis referendum, nerecunoscut decât de Rusia, care a aprobat „unirea” peninsulei Crimeea cu Rusia.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...
Ultima oră
Pe aceeași temă