Marea Britanie va livra armament NATO în Republica Moldova, pentru a se apăra de Rusia, a anunțat ministrul de Externe de la Londra, Liz Truss.
Marea Britanie discută această intenție cu aliații din NATO, a precizat Liz Truss, citată de presa britanică. „Aş vrea să văd Republica Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri”, a anunțat Liz Truss.
Ca țară membră a fostei URSS, Republica Moldova are doar armament de proveniență sovietică. Conform Constituției, Republica Moldova este țară neutră. Președinta Maia Sandu a anunțat că țara ei nu intenționează să ceară aderarea la NATO. Cu toate acestea, Republica Moldova are un parteneriat cu NATO. Militari ai acestei țări au participat periodic la exerciții în state NATO, inclusiv în România.
Intenția Marii Britanii de a sprijini Republica Moldova apare în contextul războiului din Ucraina. Rusia a atacat neprovocat Ucraina, care este țară neutră, ca și Republica Moldova.
Ca și Marea Britanie, Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a oferi sprijin militar Republicii Moldova, cu condiția ca guvernul de la Chișinău să solicite un asemenea sprijin. O delegație a Congresului SUA se află, duminică, la Chișinău. Statele Unite au aprobat deja un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari, destinat Ucrainei și Republicii Moldova. Congresmanul Michael M. Mccaul, membru al delegației americane care se află la Chișinău, a avertizat că „planurile Rusiei pot viza Republica Moldova și Georgia”, profitând de faptul că aceste două țări, care nu sunt membre NATO, nu beneficiază de protecția oferită de Articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Armament NATO pentru o țară neutră
Mai mulți analiști și politicieni, din Ucraina și din Occident, au estimat că, după Ucraina, următoarea țară care poate fi atacată de regimul Putin este Republica Moldova. În zona de est a Republicii Moldova se află circa 1500 de militari ai Rusiei. Regimul de la Moscova susține că aceștia sunt „pacificatori”. Din cauza acestor militari ruși, guvernul Republicii Moldova a pierdut practic suveranitatea asupra Transnistriei, care este o regiune cu populație majoritar rusofonă.
Guvernul de la Chișinău a cerut inclusiv sprijinul ONU pentru a obține retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!