Președintele francez Emmanuel Macron a purtat discuții cu Vladimir Putin, în vizita sa de la Moscova, susținând că vrea să reconstruiască încrederea. De asemenea, liderul francez a vorbit despre evitarea unui război ce pare că bate la ușă.
Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat luni după-amiază despre criza din Ucraina. Președintele francez a efectuat o vizită la Moscova, în speranța de a detensiona situația de la frontiera Ucrainei.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au purtat discuții la Moscova
Potrivit Reuters, Macron i-a spus președintelui rus că este în căutarea unui răspuns „util” „care să ne permită, desigur, să evităm războiul și să construim cărămizi de încredere, stabilitate, vizibilitate”. Putin, la rândul său, a spus că Rusia și Franța împărtășesc „o preocupare comună cu privire la ceea ce se întâmplă în sfera securității în Europa”.
„Văd cât de multe eforturi depun actuala conducere a Franței și a președintelui personal pentru a rezolva criza legată de asigurarea egalității de securitate în Europa pentru o perspectivă istorică serioasă”, a spus Putin.
Emmanuel Macron s-a poziționat ca un potențial mediator, oficialii francezi exprimându-și scepticismul față de previziunile Washingtonului, Londrei și altor capitale occidentale că un atac rusesc este iminent.
„Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este în mod clar Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO și UE”, a declarat Macron pentru ziarul Journal du Dimanche înainte de a pleca în Rusia.
Emmanuel Macron, optimist la începutul discuțiilor
La sosirea sa, Macron le-a spus reporterilor: „Sunt rezonabil de optimist, dar nu cred în miracole spontane”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat înaintea discuțiilor: „Situația este prea complexă pentru a ne aștepta la descoperiri decisive în cursul unei întâlniri”.
Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari lângă granițele Ucrainei. Ea neagă planificarea unei invazii, dar spune că este gata să ia „măsuri militare-tehnice” nespecificate dacă cererile nu sunt îndeplinite, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Ucraina și de a retrage unele trupe din Europa de Est.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!