6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAproape o mie de luptători ucraineni de la Azovstal s-au predat rușilor

Aproape o mie de luptători ucraineni de la Azovstal s-au predat rușilor

Aproape o mie de luptători ucraineni din batalionul Azov, de la Azovstal, s-au predat rușilor, a anunțat, miercuri, partea rusă. Dintre cei care s-au predat, circa 60 de oameni sunt răniți.

Predarea a avut loc în ultimele zile, inclusiv la îndemnul președintelui Ucrainei. Volodimir Zelenski a motivat această inițiativă de a abandona lupta prin faptul că „Ucraina are nevoie de eroi vii, nu morți”.

În incinta combinatului Azovstal s-a desfășurat ultima rezistență ucraineană din orașul Mariupol. Luptătorii ucraineni care se ascundeau în interiorul uzinei făceau parte din batalionul Azov, pe care oficialii de la Kiev nu-l consideră a face parte din armata Ucrainei. Totuși, la un moment dat, un consilier al președintelui Zelenski ceruse ca acești luptători să fie salvați de statul ucrainean.

Imagini filmate în care apare predarea unor ucraineni, îmbrăcați în uniforme militare, au fost difuzate, în ultimele 24 de ore, de Rusia. Cei care se predau sunt percheziționați de ruși, ca să fie siguri că n-au arme la ei. Printre cei care predau sunt și răniți. Cel puțin unul dintre aceștia este transportat pe o targă.

În paralel, mai multe autobuze au evacuat civili din Azovstal.

Potrivit unor informații greu de verificat, în subteranele de la Azovstal ar mai exista, încă, luptători care se ascund de militarii ruși.

Luptători ucraineni, dar pe care Rusia i-ar putea califica drept teroriști

O problemă delicată este cum îi va trata Rusia pe prizonierii de la Azovstal. Din punctul de vedere al Rusiei, în Ucraina nu e război, ci „operațiune militară specială”. De aceea, acestor combatanți ucraineni, Rusia ar putea să nu le recunoască statutul de prizonieri de război, așa cum cere Ucraina. Mai mult chiar, Rusia ar putea să-i califice pe membrii batalionului Azov drept teroriști.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă