Boris Johnson și-a dat marți demisia din funcția de prim-ministru britanic, punând capăt unui mandat tumultuos de trei ani și lăsându-i succesoarei sale, Liz Truss, o listă impresionantă de probleme de rezolvat, scrie Reuters.
Johnson, care a fost forțat să părăsească funcția de propriul Partid Conservator din cauza unei serii de scandaluri, a îndemnat țara să îl susțină pe succesorul său.
După ce a ținut un discurs de adio în fața Downing Street, el a părăsit Londra pentru a se deplasa în Scoția și a-și prezenta demisia reginei Elisabeta. De asemenea, Truss se va deplasa la castelul monarhului din nord-estul Scoției, unde i se va cere să formeze un guvern.
Truss, în vârstă de 47 de ani, are sarcina de a conduce Marea Britanie sub amenințarea unei recesiuni prelungite iminente și a unei crize energetice care amenință finanțele a milioane de gospodării și întreprinderi.
Planul ei de a stimula economia prin reduceri de taxe, oferind în același timp zeci de miliarde de lire sterline pentru a limita costurile energetice, a zguduit deja puternic piețele financiare, determinând investitorii să scadă lira sterlină și obligațiunile de stat.
„Asta este, oameni buni”, a spus Johnson în discursul său. „Ceea ce le spun colegilor mei conservatori, este timpul ca politica să se termine, oameni buni. Este timpul ca noi toți să o susținem pe Liz Truss, echipa ei și programul ei”.
Truss va fi al patrulea prim-ministru conservator în șase ani. Ea se confruntă cu cea mai recentă criză care a lovit Marea Britanie cu o mână politică mai slabă decât mulți dintre predecesorii săi, după ce l-a învins pe rivalul Rishi Sunak într-un vot al membrilor Partidului Conservator cu o marjă mai strânsă decât estimările, și cu mai mulți dintre parlamentarii săi susținându-l inițial pe rivalul său.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!