Decizia face parte dintr-un plan de atenuare a potenţialelor efecte ale reducerii producţiei globale de petrol, ca urmare a intrării în vigoare a sancţiunilor. Un potenţial efect negativ ar putea fi creşterea preţului la benzină în Statele Unite – o evoluţie ce are putea influenţa negativ rezultatul alegerilor de la mijlocul mandatului lui Donald Trump (aşa-numitele „mid-term elections”).
A doua tranşă de sancţiuni are ca dată scadentă data de 4 noiembrie (adică 180 de zile de la data ieşirii din Acordul nuclear) şi vizează, în principal, sectorul energetic şi cel bancar. Prima tranşă, intrată în vigoare pe 6 august, a vizat in principal comerţul cu metale şi pietre preţioase, sectorul automotive, precum şi o serie de activităţi bancare şi importuri. Sancţiunile au fost reimpuse de Statele Unite în urma deciziei preşedintelui Donald Trump, de pe 8 mai, de retragere din Planul Comun şi Complet de Acţiune (JCPOA).
Conform Departamentului de Energie american, de la înfiinţarea lor – la mijlocul anilor ’70 – Rezervele Strategice de Petrol (SPR) au fost accesate de doar trei ori. Rezervele sunt ţinute în patru locaţii, două în statul Texas şi alte două în Louisiana, cu o capacitate totală combinată de stocare de 713,5 milioane de barili.
[…] Dominic Fritz a anunţat, marţi, că a cerut cărbune din rezerva strategică a statului, pentru a asigura, în această iarnă, căldura zecilor de mii de timişoreni abonaţi […]