4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanConsulul României putea fi ucis într-un atac al talibanilor

Consulul României putea fi ucis într-un atac al talibanilor

Consulul României putea fi ucis în Afganistan. Incidentul s-a produs în timpul unei acțiuni de salvare a unor cetățeni din Afganistan.

Consulul României în Afganistan a fost lovit de un glonț tras de talibani. În acel moment, diplomatul român coordona una dintre acțiunile de salvare a unor cetățeni afgani din orașul Kabul.

Consulul României în Afganistan a fost în pericol să fie ucis de un glonț tras de talibani, în cursul unei acțiuni care s-a desfășurat la aeroportul din Kabul. Incidentul a fost relatat, ieri, de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Acțiunea de salvare coordonată de consulul român urmărea aducerea în incinta aeroportului din Kabul a circa 20 de cetățeni afgani, inclusiv copii. Acțiunea s-a produs la data de 20 august 2021, dar ministrul a relatat-o cu atât de mare întârziere pentru ca, în acest interval de timp, toți acești afgani să ajungă să fie în siguranță, pe teritoriul Pakistanului sau al altor state.

Consulul României putea fi ucis

Consulul României, căruia ministrul Aurescu nu îi dezvăluie numele, se afla la una dintre porțile de intrare în aeroportul din Kabul. El dirija grupul de afgani care urmau să intre, prin acea poartă, în curtea aeroportului.

“Brusc a început să se tragă serios. Un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul, dar nu a pățit nimic, nu a fost rănit pentru că avea echipament de protecție”, a relatat ministrul Aurescu.

Cele mai recente date prezentate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, arată că, după ce și-a retras toți militarii din Afganistan, statul român a evacuat din această țară 49 de cetățeni civili români (adică toți cei care au dorit să revină în țară). România a mai evacuat 61 de cetățeni afgani și șapte persoane de alte naționalități.

“Am reușit să evacuăm din Afganistan 61 de cetățeni afgani, care se adaugă celor 49 de cetățeni români, celor șapte cetățeni ai unor state aliate pe care am reușit să îi evacuăm”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Singurul element neclar în legătură cu românii din Afganistan se referă la unii civili (nu militari) care s-ar afla încă în acea țară, deși autoritățile de la București au făcut eforturi să-i repatrieze.

Inclusiv premierul Florin Cîțu s-a referit la această chestiune, într-o declarație exprimată la momentul când un avion românesc se afla pe aeroportul din Kabul.

“A fost şi o aeronavă NATO care a luat cetăţeni, am avut şi avem şi o aeronavă a noastră acolo, au fost folosite toate oportunităţile ca să-i aducem pe români acasă cât mai repede”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Ambasada României în Afganistan a fost închisă

Ambasada României din Afganistan și-a suspendat activitatea, diplomații români au fost evacuați, iar legătura cu Afganistanul o asigură, în prezent, Ambasada României în Pakistan.

Statul român a evacuat din Afganistan un număr de 49 de cetățeni români, civili, care au dorit să plece din acea țară. Se pare că încă mai sunt câțiva cetățeni români în Afganistan, dar ei au dorit să rămână acolo, fiind angajați ai unor organizații internaționale.

În paralel, 61 de cetățeni ai Afganistanului au fost salvați din această țară în cadrul acțiunilor coordonate de România. Printre aceștia s-au numărat foști colaboratori ai militarilor români care au efectuat misiuni în Afganistan, precum și magistrați, jurnaliști și studenți.

Grupul de circa 20 de persoane pe care încercase să-l salveze consulul român nu a mai putut intra, în acea zi, în incinta aeroportului din Kabul, pentru că atacul devenise extrem de puternic iar poarta a fost închisă. Totuși, acei membri ai grupului au fost salvați ulterior.

Au fost salvați magistrați afgani de rang înalt

Ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătura cu Afganistanul și, prin telefon, chiar cu liderul afgan al acelui grup. Legătura s-a ținut prin intermediul celulei de criză alcătuită de MAE.

“Am reușit să introducem pe cale terestră în Pakistan un grup format din 45 de cetățeni afgani. Este vorba mai ales despre magistrați de la curțile superioare ale Afganistanului, împreună cu familiile lor. Este o reușită foarte importantă a Celulei de criză, colegii mei au stat permanent în contact cu acest grup care a parcurs un drum dificil, între Kabul și granița terestră între Afganistan și Pakistan. Operațiunea a fost complexă, de durată, a trebuit să ghidăm acest grup pe parcursul acestei operațiuni, dar totul s-a finalizat în această dimineață cu succes. Și aș vrea să mulțumesc în mod deosebit Ministerului de Externe pakistanez, celorlalte autorități din Pakistan pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat în acest efort”, a anunțat ministrul Bogdan Aurescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă