România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii ’90, însă interesul din partea investitorilor niponi a fost dezamăgitor.
Conform Bloomberg, Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la o emisiune de obligațiuni pe 15 ani și ar putea exclude și alte emisiuni din cele cinci rămase, care au termene de 3, 5, 7, 10 și 20 de ani.
În urma interesului scăzut, statul a fost nevoit să extindă intervalul indicativ de dobândă pentru emisiunile rămase și să revizuiască nivelul indicativ către limita superioară a acestui interval. Obligațiunile Samurai verzi sunt destinate nu doar revenirii pe piața niponă, ci și stabilirii premiselor pentru viitoare împrumuturi.
România vizează atragerea unei sume modeste, estimată între 100 și 300 de milioane de dolari, în funcție de condițiile pieței.
Această sumă este considerabil mai mică în comparație cu emisiunile obișnuite de miliarde de euro sau dolari.
Emisiunile actuale de obligațiuni sunt parte a strategiei României de a-și recâștiga locul pe piața japoneză și de a facilita accesul viitor la împrumuturi din partea investitorilor niponi, prin posibila redeschidere a emisiunilor existente.
Subscrierile pentru obligațiuni se vor încheia pe 2 octombrie pentru Europa și pe 3 octombrie pentru Japonia, iar termenii împrumutului urmează să fie stabiliți pe 4 octombrie. Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura și SMBNIK.