3.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSănătateInstitutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași.

Acest nou centru se alătură celor două existente în București și marchează un pas important în combaterea infecțiilor cu HPV în regiune.

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a explicat într-o conferință de presă că vaccinarea se poate realiza pe baza unei rețete eliberate de medicul specialist sau de medicul de familie.

În prezent, cabinetul de vaccinare va funcționa o zi pe săptămână, în funcție de numărul de solicitări și adresabilitate. Vaccinarea va fi administrată de către medicii epidemiologi sau infecționiști.

Recomandarea pentru vaccinul anti-HPV poate să-l facă orice medic ginecolog, chirurg, urolog, important este ca doritorii să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie către centru de screening. Medicul specialist va informa despre vaccinarea anti-HPV, în condițiile în care este convins doritorul i se eliberează o rețetă pentru vaccin și este programat pentru vaccinare. Deocamdată, până ne dăm seama care va fi adresabilitatea și numărul de solicitări, avem o singură zi pe săptămână de vaccinare. Vaccinarea o face medicul epidemiolog sau medicul infecționist, a declarat Mirela Grosu.

Vaccinul anti-HPV este gratuit pentru fete și băieți cu vârsta între 11 și 18 ani și compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani. HPV este asociat în mod special cu cancerul de col uterin, dar poate provoca și alte tipuri de infecții.

Prin această inițiativă, IRO Iași speră să contribuie semnificativ la prevenirea și controlul bolilor asociate cu HPV în regiunea Moldovei.

Virusul Papilloma Uman (HPV) reprezintă un grup de virusuri care pot infecta pielea și membranele mucoase, având un impact semnificativ asupra sănătății umane. HPV este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală (ITS) și este asociat cu o serie de afecțiuni, inclusiv veruci genitale și, în cazuri mai grave, cancer. În acest articol, vom explora natura HPV, modul de transmitere, efectele sale asupra sănătății și măsurile de prevenire disponibile.

HPV este un virus care face parte dintr-o familie mare de virusuri cunoscute sub numele de Papillomaviridae. Există peste 200 de tipuri diferite de HPV, fiecare având caracteristici proprii și afectând diferite zone ale corpului. Virusul este clasificat în două mari categorii: HPV cu risc scăzut și HPV cu risc crescut.

  • HPV cu risc scăzut: Aceste tipuri de HPV pot cauza veruci genitale (condiloame) și veruci comune pe piele, dar nu sunt asociate în mod direct cu cancerul.
  • HPV cu risc crescut: Aceste tipuri sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer, în special cancerul de col uterin, dar și alte forme de cancer, cum ar fi cancerul anal, penian și orofaringian.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Israelul bombardează din nou obiective militare din Siria

Noi lovituri israeliene au vizat sâmbătă situri militare din Damasc şi suburbiile sale, la aproape o săptămână de la preluarea controlului asupra capitalei Siriei...

Reacția MAE după reținerea unui român acuzat de spionaj pentru Ucraina în regiunea separatistă Abhazia din Georgia

Ministerul de Externe anunță că s-a autosesizat în urma informațiilor difuzate de presa din Rusia în legătură cu reținerea unui cetățean român în regiunea...

Tema Conferinței UNESCO WPFD de la București, 5-7 mai 2025 – Impactul inteligenței artificiale asupra jurnalismului și media 

Tema Zilei Internaționale a Libertății Presei (București, 5-7 mai 2025) va fi ”Impactul inteligenței artificiale asupra jurnalismului și media” La 12 decembrie a.c., a avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă