3.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiInstitutul Cantacuzino sau falimentul interesului strategic!

Institutul Cantacuzino sau falimentul interesului strategic!

Virusul dezinteresului, cel al hoției și cel al incompetenței au pus practic pe butuci activitatea a ceea ce a fost cândva cel mai important institut de cercetare în domeniul vaccinurilor din Estul Europei, lăsându-ne descoperiți în fața ofensivei coronavirusului.

Dacă treci poarta Institutului Cantacuzino și ai răbdare să încerci ușile ce au rămas nesigiliate ori bătute în cuie, cu siguranță vei întâlni câțiva salariați care să îți doinească din fluierul piciorului pe culoarele demolate ale așezământului. Povești frumoase, despre realizările prăfuite ale unui veac de existență.

Despre istoria recentă, a isprăvilor nepedepsite care erau cât pe ce să otrăvească mii de români, nu mai vorbește nimeni azi, la ”Cantacuzino”. Salariile sunt bune, gradul e grad de când unitatea a trecut sub pulpana MApN-ului, iar fișetelor medicale pline cu scheleți nimeni nu mai e dispus să le găsească cheile.

Rezumându-se azi la a pune diagnostice microbiologice, Institutul lipsește din nomenclatoarele Agenției Naționale a Medicamentului la capitolul autorizații de punere pe piață a vreunui tip de medicament, lăsând piața națională a vânzării de vaccinuri în sarcina unor companii farmaceutice din vestul extrem de potent al Europei.

Bugetari fără griji în privința veniturilor lunare, cei doar 600 de angajați din momentul de față ai Institutului, adică jumătate din câți lucrau pe prototipuri de vaccin în urmă cu un deceniu, au dat cu sare, la propriu, pe panoplia realizărilor din ultimii ani, unicul produs vandabil în momentul de față fiind un banal supliment natural antioxidant buvabil, denumit, la fel de anonim precum a ajuns și institutul, Sod Natural.

Decembrie, întâiul val. De otravă…

Începutul căderii Institutului poate fi localizat, ca și declarație de intenție, în noiembrie 2011, lună în care Agenția Națională a Medicamentului a primit o adresă din partea celor de la ”Cantacuzino”, prin care i se solicita eliberarea deciziilor de încetare a autorizațiilor de punere pe piață pentru 21 de produse aflate în portofoliu, printre care Polidin, Cantastim, vaccinul stafilococic, vaccinul tetanic, serul anti-tetanic etc. Cu alte cuvinte, instituția arăta că nu își mai dorește să producă medicamentele cu pricina, iar asta la doar 5 ani după ce, în 2006, printr-un program al Băncii Mondiale care finanța operațiunea cu nu mai puțin de 10 milioane de euro, fusese demarată o linie de producție a unui nou vaccin antigripal.

Din păcate, managementul defectuos și incompetența erau să ducă, la doar 7 ani după demararea investiției, la o catastrofă. Pe 2 decembrie 2013, Ministrul Sănătății de la acea vreme, limbutul Eugen Nicolăescu o pune de o vizită protocolară și populistă la Institutul Cantacuzino. Este însoțit de colegul din USL Victor Ponta, pe atunci șeful miniștrilor, scopul declarat al vizitei fiind acela de a arăta poporului că și urmașii geto-dacilor se pricep să facă vaccinuri. Mândrie mare, discursuri tembele, poze, pupat în diverse locuri în Piața Independenței. Ponta primește cadou o cutie cu doze de vaccin antigripal produs de experții mioritici pentru sezonul 2013-2014. Din fericire pentru el, Ponta nu-l folosește acolo, la botul calului, vaccinul dovedindu-se în scurt timp a fi ”nițel” toxic.

Mai exact, încărcătura de endotoxine bacteriene era de 30 de ori mai mare decât limita maximă admisă în UE!  De aici a început scandalul care s-a finalizat în 2016 cu trimiterea dosarului la DNA pentru un prejudiciu de 2 milioane de euro, produs de maiștrii de la Institutul Cantacuzino. La DNA, rețineți, instituție care tocmai îngropase scandalul în 2015 printr-o clasare de neam prost și despre care nimeni nu sufla o vorbă!

Agenția Națională a Medicamentului îi semnalează lui Nicolăescu faptul că vaccinul antigripal produs la Cantacuzino este toxic.

Pe 23 decembrie 2013, ministrul Sănătății ia act, prin efortul ANM, asupra faptului că realizarea Institutului e otravă curată, având depășiri la parametrul endotoxine bacteriene. Nicolăescu, politruc priceput în ale sănătății ca vaca la bowling, a numit o comisie de experți care să verifice vaccinul. Comisia de meșteri a decretat după un studiu clinic făcut la standardele din Piața Matache că otrava merge și așa. Experții Partidului care acum gestionează criza coronavirusului în România au concluzionat că, dacă te vaccinezi cu otrava de la Cantacuzino, te ia nițel de cap dar nu bagi bani în buzunar băieților de la Patriarhie.

Concluzia a fost aceea că vaccinul poate fi administrat adulților, că ei sunt mai rezistenți și nu crapă. Nu crapă chiar toți, adică! Ziceau ei că, în caz de pandemie, merge și otrava produsă de Cantacuzino.

Pe 4 februarie 2014, președintele ANM (Agenția Națională a Medicamentului) a trimis vaccinul la teste în Franța. Surpriză mare! Nivelul endotoxinelor bacteriene era de 3000 de unități/mm față 100 de unități/mm cât este nivelul maxim acceptat în UE. Logic, Ponta se înfurie și trimite corpul de control la  Cantacuzino. Și nu neapărat pentru că poporul era în pericol dacă se vaccina cu otrava lui Nicolăescu, ci pentru că, dacă EL, premierul minune, ar fi folosit vaccinul, ar fi avut șanse să piardă liftul către Rai înainte de termen. Cu șoc anafilactic și strigături. N-a fost să fie!

9 februarie 2014. Limbutul liberal anunță oprirea campaniei de vaccinare invocând numărul mic de cazuri și depășirea momentului optim de vaccinare. Contabilul nu scoate o vorbă despre faptul că vaccinul era toxic și că dacă se mergea după mintea lui, cele 400.000 de doze de vaccin ar fi cauzat decese ca la Mărășești, Mărăști și Oituz luate la un loc! Simultan cu acest anunț politrucul bagă în ciorba toxică SRI, căruia îi cere să verifice trădătorii de neam  și țară de la Cantacuzino pe care-i suspecta că au contaminat vaccinul intenționat. Cap are, minte ce-i mai trebuie!

Sanitarul șef de la PNL, joc cu demiteri la alibi

26 februarie 2014, Nicolăescu îl demite pe președintele ANM, Marius Savu, transformând totul într-un scandal politic pus în cârca celui care tocmai salvase România de la dezastru. Motivația oficială era de-a dreptul halucinantă: „Testarea în Franţa a fost făcută după o metodă care nu este în farmacopee. Este clar că toate aceste demersuri au fost făcute împotriva noastră, a liberalilor, cu atât mai mult cu cât încă de la început ni s-a atras atenția de către premier că mă chinuiesc degeaba cu Institutul Cantacuzino, că nu va ieși nimic”. Începuse deja frecușul pe ciolan între PNL și PSD iar înfometații nației se războiau sacrificând sănătatea populației.

Scandalul atentatului la sănătatea publică, parcat într-un sertar la Parchet!

Procurorii ce au primit Dosarul penal deschis în 2014, pe baza raportului trimis Parchetului de pe lângă ICCJ de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului “Cantacuzino”, a nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătății, luau act de faptul că ”s-au înregistrat deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației”. Așa glăsuia raportul CSAT. Chemat să-și dea cu părerea, OMS o pune practic pe dungă cu niște concluzii trase de păr:

– Producția de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate

– “Campania 2013-2014 a fost derulată în condiții de presiune considerabilă, producția a început târziu, iar așteptările publice erau mari. S-a stabilit că personalul avea cunoștință de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate”

– Personalul angajat a început lucrul târziu, având la dispoziție un timp redus pentru formare, iar tensiunea a fost mare din cauza incertitudinii păstrării postului.

Parchetul Înaltei Curți de Casație şi Justiție (PICCJ) a început urmărirea penală față de faptă, în anul 2014, pentru neglijență în serviciu şi efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică. Un an mai târziu, în septembrie 2015, DNA clasează un dosar pe aceeași temă, și anume abuz în serviciu la Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătății și ANM.

Dosarul DNA a fost deschis la data de 17 februarie 2014, la denunțul unui cetățean rămas anonim. Faptele reclamate vizau, cităm:  „…funcționari publici din conducerea Ministerului Sănătății și din cea a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, precum și funcționari din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie ,,Cantacuzino” , care și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în legătură cu procedura de producere și achiziționare a unor vaccinuri antigripale”.

După vreo 7 luni de la depunerea plângerii, la 16 septembrie 2015, se începe urmărirea penală iar 9 zile mai târziu dosarul este clasat. La data de 29 octombrie 2015 denunțătorul atacă în instanță clasarea dosarului și, o lună mai târziu, obține redeschiderea urmăririi penale în urma unei sentințe pronunțate de Tribunalul București.

Procurorii DNA au orbul găinilor!

În contestația sa denunțătorul arată grave golănii comise de ministrul limbut și gașca sa de politruci, golănii pe care DNA le-a trecut lejer cu vederea. Cităm: „Nu există nicio procedură legală care să permită comercializarea unui medicament sau a unui produs biologic neconform. Ordinul de ministru şi eventualitatea invocată – pandemia de gripă – sunt doar modalităţile prin care Ministrul Sănătăţii a înţeles să acopere prejudiciul creat ca urmare a presiunilor pe care le-a exercitat pentru producerea vaccinului până la începutul lunii decembrie, aşa cum îşi asumase public răspunderea”.

Studiul comandat nu a certificat calitatea acestuia – nici nu ar fi putut s-o facă – ci doar a indicat un număr de reacţii adverse înregistrate la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul comparabil cu cele semnalate la alte vaccinuri provenite din import – afirmaţie care nu poate înfrânge lipsa de conformitate (încărcătura microbiană peste limitele admise).

Studiul comandat a fost elaborat de persoane implicate direct atât în conducerea Institutului Cantacuzino cât şi la unitatea în care s-ar fi desfăşurat studiul – Spitalul Victor Babeş, a fost efectuat pe angajaţi ai spitalului – total împotriva normelor în vigoare. Nicio reglementare în vigoare nu permite efectuarea de studii clinice cu produse certificate ca fiind neconforme – ceea ce demonstrează fie că studiul nu s-a efectuat, fie că, în disperare de cauză, s-au încălcat norme elementare ale eticii medicale – doar pentru a acoperi prejudiciul.”

Cât despre foloasele necuvenite, denunțătorul le dă procurorilor, mură în gură,  cheia întregii afaceri, vorbindu-le despre prostie, hoție și beneficii ilegale:

„Funcţionarii MS au obţinut indubitabil un folos – atât patrimonial cât şi unul nepatrimonial. Astfel, prin acoperirea prejudiciului – s-a evitat recuperarea pagubei de la persoanele care, prin comportamentul şi deciziile lor au determinat paguba în discuţie (folos patrimonial)”.

Cu alte cuvinte, ”decizia MS de a nu mai achiziţiona vaccin de la Institutul Cantacuzino şi de a încheia un contract cadru pe următorii 3 ani (!) pentru achiziţionarea din import de vaccin anti gripal sezonier, la preţuri de 3-4 ori mai mare, decizie care de altfel a condus şi la îngroparea de facto a Institutului si eliminarea acestuia din piața concurențială, reprezintă realizarea unui beneficiu patrimonial pentru un terț – agentul economic străin!”

2016, anul așternerii batistei pe țambal!

După doi ani de scăpat dosarul, gravitațional, din sertar în sertar, până la subsol, procurorii de la Parchetul General ajung la concluzia că la Institutul Cantacuzino s-a creat un prejudiciu de circa 2 milioane de euro. Cu sau fără dezinfectant Hexi băieții se spală pe mâini, fac dosarul pachet și-l trimit la DNA. Presa corporatistă exultă! S-a făcut dreptate iar incoruptibilii de la DNA vor pune cu botul pe labe golanii din afacerile farmaceutice. Bineînțeles că nici un politician nu este vinovat. Bineînțeles că importul de vaccin antigripal are acum cale liberă. Cum a avut de fiecare dată din 2009, de când onorabilul Streinu Cercel băga spaima-n geto-daci cu virusul gripei porcine. Care virus, ce să vezi, a cauzat doar vreo 7 victime deși statul a tocat vreo 17 milioane de euro ca să-l combată!

Până când, tovarăși? Și de ce?

După 5 ani de la primirea dosarului pe care Tribunalul București l-a redeschis cu forcepsul, DNA tace ca porcul prins în păpușoi. Între timp, Institutul a intrat comod sub controlul Ministerului Apărării Naționale iar cei 350 de cercetători care au primit, la figurat, evident, epoleți în 2017, s-au înmulțit la adăpostul chipielor kaki, transformându-se în 600.

Pentru prejudiciul stabilit de procurori în 2014 nimeni nu a răspuns în vreun fel, unii dintre cei care au creat vaccinul otrăvitor la acea dată fiind probabil și azi în exercițiul funcțiunii. Fără o strategie coerentă de relansare, Institutul ”Cantacuzino” respiră greu după vaccinurile letale pe care le-a tot primit din 2011 și până în prezent, trăgându-și, de pe o zi pe alta, singura zestre palpabilă cu care a mai rămas, anume cea imobiliară, unsprezece hectare de teren în Baneasa, patru în Cotroceni și șapte în județul Ilfov.

Cele mai citite

Studiu. Calea Lactee este o galaxie neobișnuită

Un nou studiu bazat pe compararea Căii Lactee cu 101 galaxii similare ca masă a confirmat faptul că galaxia noastră este cu adevărat una...

TikTok, reacție la îngrijorările CNA privind alegerile din România

Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins acuzațiile formulate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România, care susține că algoritmii...

Parlamentul Indiei, paralizat de controversa Adani: a doua zi consecutivă de suspendare

Parlamentul Indiei a fost suspendat pentru a doua zi consecutivă, pe fondul cererilor opoziției de a dezbate acuzațiile formulate de autoritățile americane împotriva miliardarului...
Ultima oră
Pe aceeași temă