3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăInițiativă pentru a înlocui termenul "soți" cu "bărbat și femeie"

Inițiativă pentru a înlocui termenul „soți” cu „bărbat și femeie”

După eșecul notoriu al referendumului susținut de Coaliția pentru Familie în 2018, când doar 21% dintre români s-au prezentat la vot, membri, afiliați sau simpatizanți ai partidului AUR au lansat un nou demers prin intermediul unei așa-numite Coaliții pentru Constituție. Obiectivul este înlocuirea termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie” în Legea Fundamentală.

Pe 2 februarie 2024, Coaliția pentru Constituție a susținut o conferință de presă care anunța lansarea oficială a unei inițiative cetățenești pentru modificarea Constituției României. Principalele puncte de interes vizează articolul 48, alineatul 1, cu propunerea de înlocuire a termenului de „soți” cu expresia „un bărbat și o femeie”. De asemenea, coaliția propune adăugarea unor dispoziții care să permită utilizarea numerarului în orice tranzacții, inclusiv prin completarea articolului 45 și articolului 137 din Legea Fundamentală.

Coaliția pentru Constituție a organizat conferința de presă privind lansarea oficială a inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției, în ceea ce privește art. 48, alin. 1, în sensul înlocuirii termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, dar și introducerea dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacții, prin completarea art. 45 și art. 137 din Legea Fundamentală.

Prin cea dintâi propunere, Comitetul de Inițiativă dorește să reamintească cetățenilor români că dreptul de a întemeia o familie prin căsătorie se referă exclusiv la uniunea dintre un bărbat și o femeie, din motive culturale, istorice, dar și morale.

Totodată, inițiatorii amintesc importanța utilizării numerarului, subliniind faptul că avansul tehnologic reprezintă și o vulnerabilitate în fața atacurilor cibernetice într-o societate exclusiv digitală, dar și faptul că s-ar ajunge la excluderea unor categorii sociale prin alegerea plăților exclusiv online. Unele persoane, inclusiv cele din medii socio-economice vulnerabile sau din zonele rurale, pot avea dificultăți în accesarea sau utilizarea mijloacelor de plată electronice. Numerarul poate reprezenta, de regulă, unica opțiune pentru aceste persoane, asigurându-le participarea în activitățile economice.

Comitetul de inițiativă, format din Apopei Marius-Vasile – președinte al Comitetului, Capsali Pericle-Iulian, Catrangiu Bogdan-Ion, Manta Oana-Andreea, Moldoveanu Dragoș, Munteanu Marian-Teofan-Dragoș, Neamțu George-Mihail, Piperea Gheorghe, Petcu Simona-Maria, Preotu Simona, Puric Liviu Dan, Radovici Dan, Stanciu Bogdan-Ioan, Șerban Georgeta-Carmen și Vlăescu Virgiliu-George, a transmis că va face apel la societatea civilă și la toate forțele politice din România pentru a sprijini acest demers sănătos, care va face din societatea românească una mai puternică.

 „Această inițiativă cetățenească își urmează, de asemenea, cursul propriu și voința populară. Un element nou în ultimii ani, nociv pentru că este de o structură ideologică, este mențiunea ideologiei de gen, în Convenția de la Istanbul, pe care noi o considerăm o ingerință ideologică în domeniul juridic care, din păcate, ne afectează în multe domenii ale vieții sociale De la Referendum din 2018 încoace, din păcate, pas cu pas, ceea ce am spus noi că s-ar putea întâmpla, s-a petrecut. Acesta este un demers constituțional, o inițiativă cetățenească, pe de-o parte avizată și de Parlament, dar și de Curtea Constituțională”, a transmis Marius Vasile Apopei, președintele Comitetului de inițiativă.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea a reiterat importanța uriașă de a introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul.

„Aceasta este o chestiune care ne preocupă. Avem în Constituție un principiu al libertății economice și comerciale care se regăsește în două texte, este art. 45, respectiv art. 137. Acolo se vorbește despre libertatea românului, redobândită după 45 de ani de totalitarism, de a se lansa în orice fel de inițiativă economică. Libertatea aceasta, la ora actuală, este pusă la îndoială de câteva dintre cutumele, fărădelegile și semi-reglementările pe care le avem și care ne afectează pentru că, așa cum știm cu toții, România este în proporție covârșitoare, o țară nebancarizată. Este bine că suntem ‘neevoluați’ pentru că în sistemul bancar se întâmplă lucruri extrem de grave, cel mai deranjant dintre toate fiind acela că, atunci când trebuie să mergi la bancă, să-ți actualizezi datele cu caracter personal, și nu faci acest lucru fie din nepricepere, fie din lipsă de timp, fie pentru că pur și simplu refuzi să te supui unor astfel de birocrații corporatiste, poți să te trezești că banii tăi, se blochează în cont, și poți să te trezești că din lipsă de semnal, din lipsă de electricitate, nu ai cum să faci aceste plăți. Avem părți din populație care, odată cu limitarea la maxim, poate chiar neutralizarea plăților cash, ar putea să fie eliminate pur și simplu din circuitul economic. O asemenea evoluție este gravă și împotriva oricărei idei de libertate”, a transmis avocatul Gheorghe Piperea.

În final, amintim că dreptul de a efectua plăți cu numerar a fost fundamental în istoria economică a omenirii. În evoluția sa, moneda fizică a reprezentat și continuă să reprezinte libertatea economică și individuală a persoanelor în cadrul tranzacțiilor economice.

Această inițiativă de revizuire a Constituției este susținută de organizațiile nonguvernamentale Asociația Pro Vita București, Asociația Rost, Alianța Familiilor din România, Fundația pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Răsăritul Românesc din Republica Moldova și Asociația Doina pentru o viață mai bună.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă