3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăLifestyleInformații utile pentru șoferi de sărbători. În cât timp dispare alcoolul din...

Informații utile pentru șoferi de sărbători. În cât timp dispare alcoolul din sânge

În contextul sărbătorilor de iarnă, medicul Tudor Ciuhodaru lansează un apel ferm către șoferi, sfătuindu-i să nu urce la volan după consumul de alcool, indiferent de cantitatea ingerată. Expertul în sănătate subliniază că procesul de eliminare completă a alcoolului etilic din sânge necesită câteva ore, chiar și în cazul unei alcoolemii de 100 mg/dl.

„În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Medicul Tudor Ciuhodaru aduce clarificări esențiale privind eliminarea alcoolului din sânge, subliniind că, în cazul unei alcoolemii de 100 mg/dl, acesta dispare după un interval de 6-7 ore de la consum. Într-un demers de informare publică, specialistul respinge cu fermitate diversele mituri care circulă în privința metodelor presupuse de a „păcăli fiola” care măsoară alcoolemia.

Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că soluții precum spălatul pe dinți, mestecatul de gumă, ținerea scorțișoarei pe cerul gurii sau consumul de pătrunjel nu au niciun efect asupra vitezei de eliminare a alcoolului din organism. Acest avertisment vine în contextul în care unele persoane recurg la astfel de practici în încercarea de a ascunde nivelul real de alcool din sânge.

„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente”, spune medicul.

Într-o explicație detaliată, acesta dezvăluie că eliminarea alcoolului din organism reprezintă un proces independent de concentrație, spre deosebire de absorbție. Conform informațiilor oferite, 90% din alcool este metabolizat hepatic, iar restul este excretat prin rinichi, plămâni și piele. Un aspect crucial subliniat este că acest proces de eliminare nu depinde de concentrația inițială a alcoolului în sânge.

În medie, organismul uman poate metaboliza între 5-10 grame de alcool pe oră, iar după întreruperea consumului de alcool, nivelul sanguin scade cu aproximativ 10-25 mg/dl pe oră. Aceste informații oferă o perspectivă clară asupra modului în care organismul gestionează alcoolul și evidențiază importanța timpului în procesul de eliminare.

„Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, mai scrie Ciuhodaru.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă