Patronatele din industria alimentară atrag atenția că 75% din angajații din acest sector nu pot fi calificați din cauza nivelului scăzut de educație, majoritatea având doar 8 clase.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), a declarat că sectorul se confruntă cu o criză acută de personal calificat, iar mulți dintre muncitori nu pot participa la cursuri de calificare, potrivit Termene.ro.
Frumosu subliniază că este necesară o actualizare a standardelor ocupaționale și a programelor de cursuri pentru a permite calificarea și a celor cu doar 8 clase. Totuși, această inițiativă depinde de aprobarea Ministerului Educației, care trebuie să ia măsuri pentru a face aceste cursuri accesibile românilor cu un nivel educațional scăzut.
În plus, oficialii de la Bruxelles ar trebui informați despre situația din România pentru a obține o derogare legislativă care să permită desfășurarea cursurilor de calificare pentru persoanele cu educație limitată.
Provocări în atragerea muncitorilor la cursuri
Potrivit lui Frumosu, este dificil să îi convingi pe muncitorii cu 8 clase să participe la cursuri de calificare, mai ales că 80% dintre aceștia nu dețin nici măcar o adresă de e-mail. Singurul argument convingător pentru a-i atrage la cursuri este promisiunea unui salariu mai mare.
Totodată, forța de muncă cu ceva calificare a plecat în străinătate, lăsând companiile cu personal necalificat.
Apel la Ministerul Educației
Frumosu face apel la Ministerul Educației să colaboreze cu Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea Națională a Calificărilor pentru a găsi o soluție rapidă care să permită organizarea cursurilor de calificare pentru cei cu 8 clase. Este necesar ca, temporar, cerințele să fie reduse de la 10 clase la 8, în contextul în care majoritatea angajaților nu au mai mult de acest nivel de educație, a precizat liderul sindical.
În absența unor măsuri urgente, există riscul ca și acești muncitori necalificați să plece în străinătate, atrași de salarii mai mari.
„Ideea este de a le oferi o calificare și un loc de muncă stabil ca să nu mai plece din țară. Necalificați, acești oameni primesc salariul minim pe economie,” a concluzionat Frumosu.