Asociația CFA România a anunțat o scădere de 6,7 puncte a Indicatorului de Încredere Macroeconomică în luna septembrie, ajungând la valoarea de 40,1 puncte. Această evoluție negativă se datorează în principal reducerii cu 7,3 puncte a componentei de anticipație și cu 5,5 puncte a celei referitoare la condițiile curente, conform rezultatelor celui mai recent sondaj realizat de asociație.
Indicatorul reflectă așteptările analiștilor financiari cu privire la activitatea economică din România pe următoarele 12 luni. Adrian Codirlaşu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat:
„Decelerearea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ precum şi incertitudinea cu privirte la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere.”
Sondajul arată că leul ar putea să se deprecieze, prognozând un curs mediu de 5,0975 lei/euro în următoarele 12 luni.
Rata anticipată a inflației s-a menținut relativ constantă la 4,97%. Aproximativ 47% dintre respondenți se așteaptă la o reducere a ratei inflației, în timp ce 27% prevăd o stabilitate sau o creștere a acesteia.
În plus, datele din luna septembrie 2024 sugerează că 88% dintre analiștii incluși în sondaj anticipează un curs valutar de 5,0407 lei/euro pentru următoarele 6 luni. Deficitul bugetar prognozat pentru 2024 rămâne la o medie de 7,3% din PIB, iar pentru 2025 este estimat să scadă la 5,9%.
În ceea ce privește prognozele de creștere economică, acestea continuă să scadă, situându-se la 1,7% pentru anul curent, iar pentru anul următor, estimările variază, cu o anticipare de creștere de 1,1%, existând chiar temeri de recesiune. Codirlaşu a adăugat:
„Pentru anul următor, conform anticipaţiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deşi nu este scenariul de baza) un risc de recesiune.”
De asemenea, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, este estimat să atingă 5,12% în următoarele 12 luni.