1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăIndicatorul de Încredere Macroeconomică în România a scăzut semnificativ în septembrie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică în România a scăzut semnificativ în septembrie

Asociația CFA România a anunțat o scădere de 6,7 puncte a Indicatorului de Încredere Macroeconomică în luna septembrie, ajungând la valoarea de 40,1 puncte. Această evoluție negativă se datorează în principal reducerii cu 7,3 puncte a componentei de anticipație și cu 5,5 puncte a celei referitoare la condițiile curente, conform rezultatelor celui mai recent sondaj realizat de asociație.

Indicatorul reflectă așteptările analiștilor financiari cu privire la activitatea economică din România pe următoarele 12 luni. Adrian Codirlaşu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat:

„Decelerearea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ precum şi incertitudinea cu privirte la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere.”

Sondajul arată că leul ar putea să se deprecieze, prognozând un curs mediu de 5,0975 lei/euro în următoarele 12 luni.

Rata anticipată a inflației s-a menținut relativ constantă la 4,97%. Aproximativ 47% dintre respondenți se așteaptă la o reducere a ratei inflației, în timp ce 27% prevăd o stabilitate sau o creștere a acesteia.

În plus, datele din luna septembrie 2024 sugerează că 88% dintre analiștii incluși în sondaj anticipează un curs valutar de 5,0407 lei/euro pentru următoarele 6 luni. Deficitul bugetar prognozat pentru 2024 rămâne la o medie de 7,3% din PIB, iar pentru 2025 este estimat să scadă la 5,9%.

În ceea ce privește prognozele de creștere economică, acestea continuă să scadă, situându-se la 1,7% pentru anul curent, iar pentru anul următor, estimările variază, cu o anticipare de creștere de 1,1%, existând chiar temeri de recesiune. Codirlaşu a adăugat:

„Pentru anul următor, conform anticipaţiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deşi nu este scenariul de baza) un risc de recesiune.”

De asemenea, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, este estimat să atingă 5,12% în următoarele 12 luni.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

Dorian Popa și-a primit pedeapsa, după ce a fost prins la volan sub influența substanțelor interzise

Dorian Popa a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani, după ce a fost prins...

Horoscop 27 noiembrie 2024. O zi bună pentru comunicare și idei noi pentru gemeni

Horoscp 27 noiembrie 2024. Horoscopul zilei vine cu vibrații puternice și oportunități de transformare. Energia cosmică favorizează introspecția și planurile pe termen lung, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă