10.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSocialJustițieÎnchisoare pentru persoanele care creează și distribuie deep fake pe rețelele sociale....

Închisoare pentru persoanele care creează și distribuie deep fake pe rețelele sociale. “România e în avangardă”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit vineri, în cadrul emisiunii „LIVE cu Rotaru și Kiss” de la Digi24, că în prezent se discută în Parlament despre o lege menită să combată materialele denumite “deep-fake”, generate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Potrivit ministrului, se estimează că această lege va fi adoptată până în luna aprilie. Ivan a subliniat că cei care creează astfel de conținuturi false ar putea fi supuși unor pedepse cu închisoarea de până la 2 ani.

“E, cred, cea mai spinoasă discuție a momentului. Sunt 4 miliarde de oameni care își aleg viitorul în 2024, iar acest fenomen este și în România și în toată lumea. Încă de anul trecut am demarat strategia României de Inteligență Artificială, am cu colegii din Parlament o lege împotriva deep fake, care vine cu niște reglementări foarte clare pentru acele persoane sau companii sau alte entități care generează conținut AI fals. 

În mod normal va trebui votată în cel mai scurt timp, pentru că este în dezbatere la Camera Deputaților, urmează să fie pusă pe OZ. Până în aprilie o să avem această lege. 

Vine cu amenzi pentru cei care produc conținut deep fake și pentru cei între 600 și 90.000 de lei aici, iar în situația în care o instanță de judecată din România constată că vorbim despre o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au inițiat astfel de conținut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani. 

Avem pe de o parte toată legislația. România e în avangardă. Am avut discuții foarte clare cu toată industria, cu marile platforme din social media unde sunt distribuite astfel de clipuri video sau fotografii, în momentul de față urmează pragmatic și concret să creăm un set de filtre ca să fie mult mai greu să încarci în rețea astfel de conținut care folosește Inteligența Artificială și nu reflectă realitatea și să creezi un mecanism foarte simplu în care conținutul este eliminat într-un timp foarte scurt”, a transmis Bogdan Ivan.

Ce este deepfake-ul?

Termenul “deepfake” se referă la conținut falsificat generat cu ajutorul inteligenței artificiale, cum ar fi înregistrări video sau audio care par a fi autentice, dar sunt, de fapt, fabricate. Un analist în securitate explică că “deepfake” este rezultatul combinației termenilor “deep learning”, o componentă a inteligenței artificiale, și “fake” (fals). Tehnologia se bazează pe un concept numit Generative Adversarial Network (GAN), care poate fi utilizat pentru a crea imagini video și sunete care par autentice la prima vedere pentru oameni.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Se pregătește programul „Femeia Antreprenor 2024”. Condiții de accesare

Ministerul Economiei pregătește lansarea programului „Femeia Antreprenor” prin intermediul căruia sunt oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Programul are la dispoziție...

Prognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru intervalul 4 - 17 martie. Astfel, în următoarele două săptămâni,...

Rata şomajului a crescut la 5,7%, în ianuarie. Cele mai afectate sunt femeile

Rata şomajului în luna ianuarie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,7%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată...
Ultima oră
Pe aceeași temă