Poliția din Constanța a deschis un dosar pentru o infracțiune de distrugere din culpă, în urma unui incendiu produs la Arhiepiscopia Tomisului.
„În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a anunțat, duminică, 16 octombrie 2022, un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.
Incendiul a fost anunțat sâmbătă seară, în jurul orei 21.50, printr-un apel la serviciul 112.
Arhiepiscopia din Constanța este condusă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Potrivit programului anunțat de Arhiepiscopie pe facebook, IPS Teodosie urma să oficieze, sâmbătă seară, de la ora 22.00, Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Catedrala Arhiepiscopală se află lângă clădirea Palatului Arhiepiscopiei. Toate informațiile arată că această slujbă, care era programată sâmbătă seară, s-a ținut chiar în timp ce Palatul Arhiepiscopiei ardea. Conform unor informații din presa locală, IPS Teodosie, aflat în biserică, le-ar fi cerut credincioșilor să nu plece ci, dimpotrivă, să rămână în biserică și să se roage ca incendiul să nu se extindă. „Eu eram în rugăciune când focul s-a aprins și n-am ieșit de acolo, pentru că nu se iese de la rugăciune. Am făcut și acastistele si moliftele si Dumnezeu ne-a ajutat să nu fie nimeni vătămat”, a declarat, duminică, IPS Teodosie.
Flăcările devastatoare ar fi pornit de la o lumânare lăsată nesupravegheată. În urma incendiului, mansarda Palatului Arhiepiscopiei a fost distrusă pe o suprafață de circa 800 de metri pătrați. De asemenea, o turlă s-a prăbușit. Pe de altă parte, apa proiectată de autospecialele pompierilor s-a infiltrat în pereți. La mansardă se aflau chiliile unor călugări, care au fost distruse. Din fericire, niciun om nu a fost rănit.
„Eu eram în rugăciune când focul s-a aprins și n-am ieșit de acolo, pentru că nu se iese de la rugăciune. Am făcut și acastistele si moliftele si Dumnezeu ne-a ajutat să nu fie nimeni vătămat”
IPS Teodosie,
Arhiepiscopul Tomisului
O declarație stranie a făcut, duminică, pe internet, actorul Mihai Mălaimare, fost deputat, cunoscut pentru postările sale în favoarea Bisericii Ortodoxe Române. Actorul sugerează că incendiul ar fi fost provocat intenționat. Mihai Mălaimare (72 de ani) a fost deputat PDSR și PSD, precum și membru în Consiliul Național al Audiovizualului.
„Ați dat foc Episcopiei Tomisului? Ați îndrăznit? Din clipa asta, băieți, nu mai exista milă și nici întoarcere, este pe viață și pe moarte! Nu veți scăpa și veti plăti până la a noua generație! Amin!”
Mihai Mălaimare,
Actor
Simpatizanții lui Mălaimare de pe internet îi dau dreptate actorului, susținând (fără a aduce probe) că aceleași persoane care ar fi incendiat Palatului Arhiepiscopiei Tomisului ar fi pus focul, mai înainte, la Clubul Colectiv și la mai multe spitale.
Arhiepiscopia Tomisului este în conflict cu autoritățile statului român
Arhiepiscopul Teodosie este foarte cunoscut datorită luărilor sale de poziție care, de multe ori, contravin poziției oficiale a autorităților statului român. IPS Teodosie a avut chiar o declarație în care-l lăuda pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Un alt scandal este legat de o biserică din Constanța, construită fără autorizație. Primăria ar dori s-o demoleze dar Arhiepiscopia insistă s-o mențină în funcțiune. „Nu v-am cerut domnule primar să încălcaţi legea, Doamne fereşte!, ci v-am rugat să sprijiniţi poporul drept credincios, cei care v-au ales să-i apăraţi, să mute lăcaşul de cult într-o zonă apropiată. Nu s-a găsit un petic de pământ, câteva sute de metri, în oraşul nostru pentru a muta Sfântul Altar!”, îi scria, în luna iunie 2022, IPS Teodosie primarului Vergil Chițac.
Chiar în acea perioadă, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, declara că este dispus să medieze conflictul dintre arhiepiscopul Tomisului și primarul municipiului Constanța. Doar că IPS Teodosie a răspuns, la această propunere a secretarului de stat, că are un dialog foarte bun cu primarul.
„Am avut o discuție la telefon cu Înalt Prea Sfințitul, căruia i-am exprimat disponibilitatea noastră de a media, dar pentru asta trebuie să fim invitați la mediere. Înalt Prea Sfințitul a spus că mai reflectează dacă este nevoie sau nu, pentru că deocamdată e într-un dialog foarte bun cu primarul Constanței și când va lua o decizie ne va comunica”, declara la acel moment secretarul de stat Victor Opaschi, citat de site-ul www.dezvaluiri.ro. Ulterior, în luna august 2022, Victor Opaschi a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat pentru Culte.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!