Oamenii de știință atenționează că, în următorii câțiva ani, limita esențială de temperatură va fi depășită pentru prima dată.
Cercetătorii spun că există acum 66% șanse să depășim pragul de încălzire globală de 1,5C până în 2027, notează BBC.
Șansele sunt în creștere din cauza emisiilor provenite din activitățile umane.
În cazul în care lumea va depăși limita, oamenii de știință subliniază că, deși îngrijorătoare, depășirea va fi probabil temporară.
Atingerea pragului ar însemna că lumea este cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât era în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte ca emisiile de combustibili fosili generate de industrializare să înceapă să crească.
Depășirea limitei chiar și pentru un singur an este un semn îngrijorător că încălzirea se accelerează și nu încetinește.
Cifra de 1,5C a devenit un simbol al negocierilor globale privind schimbările climatice. În cadrul Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să „continue eforturile” pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C.
Depășirea a 1,5C în fiecare an, timp de un deceniu sau două, ar duce la efecte mult mai mari ale încălzirii, cum ar fi valuri de căldură mai lungi, furtuni mai intense și incendii de vegetație.
Dar depășirea acestui nivel într-unul dintre următorii ani nu ar însemna că limita de la Paris a fost încălcată. Oamenii de știință spun că încă mai este timp pentru a limita încălzirea globală prin reducerea drastică a emisiilor.
Începând cu 2020, Organizația Meteorologică Mondială oferă o estimare a șanselor de depășire a pragului de 1,5C în fiecare an.
La acea dată, au prezis că existau mai puțin de 20% șanse să se depășească 1,5C în următorii cinci ani.
Până anul trecut, această cifră a crescut la 50%, iar acum a ajuns la 66%.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!