5.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăEconomieImobiliareÎn Sectorul 6, numărul de locuințe noi s-a înmulțit de șase ori...

În Sectorul 6, numărul de locuințe noi s-a înmulțit de șase ori în trei ani. Capitalei îi lipsește însă infrastructura esențială

Sectorul 6 al Capitalei a înregistrat cea mai rapidă dezvoltare imobiliară din București în intervalul 2020-2023, cu o creștere de peste șase ori a numărului de locuințe finalizate față de perioada precedentă, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de biroul de statistică al Municipiului București.

Pe locurile următoare în topul creșterilor imobiliare se află sectoarele 2 și 1.

În ansamblu, toți cei șase primari de sector, care își încheie mandatele, au sprijinit o dezvoltare urbană accelerată, numărul total de locuințe livrate în București între 2020 și 2023 ajungând la 53.730, comparativ cu 21.859 în perioada 2016-2019.

Lipsa infrastructurii adecvate, o provocare majoră

Arhitectul Bogdan Babici atrage atenția asupra dezechilibrului dintre dezvoltarea imobiliară rapidă și lipsa infrastructurii esențiale.

El subliniază că, deși numărul locuințelor a crescut semnificativ, Bucureștiul nu a beneficiat de investiții corespunzătoare în infrastructura educațională, de sănătate sau sportivă. „Trebuie să existe o corelaţie între intensitatea dezvoltării rezidenţiale şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale, de sănătate şi a infrastructurii sportive pentru a creşte calitatea vieţii. Acum acest tandem este în favoarea locuinţelor, dar autorităţile trebuie să se mobilieze şi să ia măsuri”, a declarat Babici pentru Ziarul Financiar.

Dezvoltarea rezidențială a avansat fără o strategie care să coreleze construcția de locuințe cu facilitățile esențiale pentru comunitate, cum ar fi școli, spitale sau creșe. În ultimii cinci ani, Bucureștiul nu a văzut construirea nici măcar a unei noi școli de stat, în ciuda creșterii numărului de elevi.

Planificare urbană haotică și lipsa unui Plan Urbanistic General

Bogdan Babici subliniază că Bucureștiul are nevoie de 20.000 de locuințe noi pe an, însă acest proces trebuie să fie însoțit de investiții în facilități comunitare pentru a crea proiecte rezidențiale sustenabile.

Totodată, arhitectul critică lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, instrument esențial pentru dezvoltarea urbanistică coerentă a Capitalei. De altfel, PUG-ul se află în etapa de avizare, dar aprobarea sa nu este așteptată mai devreme de anul viitor, potrivit avocatului Ioana Grigoriu de la Filip & Company, mai notează ZF.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă