În Italia, șapte din zece angajați în gospodării sunt străini, iar un studiu recent, bazat pe date elaborate de INPS și inclus în al șaselea raport anual, explică faptul că majoritatea rezidenților filipinezi, ucraineni și peruani sunt menajere sau îngrijitori, transmite repubblica.it.
Jumătate dintre angajații din gospodării provin din România, Ucraina și Filipine
Anul trecut în Italia (2023), angajații străini din acest domeniu se situau undeva la 68,9% din totalul angajaților din acest sector, iar procentul crește la 72,7% dacă sunt luate în considerare doar contractele pentru îngrijitori.
Aproape 575.000 de angajați din domeniul menționat din Italia sunt străini, dintre care 52,4% se ocupă de asistența persoanelor (îngrijitori).
Aproape jumătate dintre acești lucrători provin din trei țări: România (123.000, reprezentând 21,3% din totalul străinilor), Ucraina (90.000, 15,6%) și Filipine (63.000, 11%).
Urmează alte țări, cum ar fi Peru (6,3% din lucrătorii domestici străini, adică 36.141) și Moldova (5,7%, adică 32.573). Sub 7.000 de angajați provin din țări precum Bulgaria, Senegal, Rusia și Nigeria.
Analizând datele, se observă că tipologia muncii variază în funcție de naționalitate: rolul de îngrijitor este ocupat în principal de persoane provenite din Europa de Est, cum ar fi Georgia (84,9%), Bulgaria (74,1%), Ucraina (67,2%) și România (63,2%).
Pe de altă parte, rolul de menajeră este preferat de lucrători proveniți din Pakistan (85,4%), Filipine (83,8%) și Bangladesh (82,3%).
Marcel Ciolacu, mesaj pentru românii din Italia
În iarna acestui an, mai exact la începutul lui 2024, Marcel Ciolacu a adresat un mesaj tuturor românilor plecați din țară.
”Suntem o ţară sigură, una dintre cele mai sigure ţări, suntem o ţară creştină, cu multă credinţă în Dumnezeu, suntem o ţară superbă.
Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze pentru că aţi fost nevoiţi, la un moment dat, să plecaţi din ţară, eu nu am nicio problemă să îmi cer eu scuze, dar sunt ferm convins că vom putea printr-o legătură mai bună, prin ambasada României, prin Ministerul de Externe, prin autorităţile locale şi nu în ultimul rând prin domnul primar (primarul Romei, Roberto Gualtieri – n.r.) să avem o relaţie mai strânsă şi să nu mai ratăm oportunităţile pe care viitorul ni le arată”, spunea, la acel moment, Marcel Ciolacu.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!