Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, precizează Ministerul Sănătăţii.
MS subliniază că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.
„Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, afirmă sursa citată, potrivit agerpres.ro.
Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Cum se obțin pastile cu iod, necesare în caz de incident nuclear
Un ordin al Ministerului Sănătății precizează cum se obțin pastile cu iod, necesare în caz de incident nuclear.
Ordinul semnat de ministrul Alexandru Rafila a fost publicat, la data de 23 iunie, în Monitorul Oficial. Documentul se intitulează „ORDIN privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație”.
Textul precizează că pastilele cu iodură de potasiu se oferă populației în mod gratuit. Distribuirea lor se va face „numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear!”, precizează ordinul ministrului Sănătății.
„În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuţie de medicamente”, precizează ordinul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!