4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn caz că agresiunea Rusiei se extinde, Statele Unite au două rute...

În caz că agresiunea Rusiei se extinde, Statele Unite au două rute prin care vor trimite trupe în România

În caz că agresiunea Rusiei se extinde spre alte țări, dincolo de Ucraina, Statele Unite au pregătit cinci rute prin care să trimită întăriri pe Flancul Estic al NATO iar două dintre cele cinci trasee sunt destinate să aducă trupe în România, dezvăluie un articol publicat de jurnaliștii de la The Telegraph.

Articolul publicat în ziarul britanic se intitulează „NATO maps out plan to block Russian invasion” („NATO elaborează un plan de blocare a invaziei ruse”) și este semnat de Joe Barnes, acesta fiind corespondent de presă la Bruxelles. Informațiile prezentate par deci a proveni de la sediul central al NATO. „Rutele logistice prestabilite ar putea ajuta la evitarea unui potențial atac rusesc”, menționează articolul. Nu este exclus ca, tocmai pentru a descuraja un asemenea atac al Rusiei, conducerea NATO să fi lansat în mod deliberat informații cu privire la măsurile pe care deja le pune în aplicare.

Cinci rute terestre ar fi pregătite de NATO pentru a aduce rapid trupe pe Flancul Estic iar două dintre cele cinci rute au ca destinație România. Rezultă că România este o țară de mare importanță strategică pentru NATO sau că, poate, România, conform specialiștilor NATO, este una dintre potențialele ținte ale Rusiei. Ruta 1 este prin Germania, până în Polonia. Ruta 2 este prin Italia și Slovenia, până în Ungaria. Ruta 3 este prin Grecia și Bulgaria, până în România. Ruta 4 este prin Turcia și Bulgaria, până în România. Ruta 5 este prin Norvegia și Suedia, până în Finlanda. Toate aceste rute evită traseele maritime învecinate cu Rusia, adică prin Marea Neagră sau Marea Baltică, acestea fiind socotite probabil prea vulnerabile în cazul unor atacuri. În cazul României, probabil că aceste planuri au fost discutate și la întâlnirea din 7 mai 2024, de la Washington, dintre președinții Biden și Iohannis.

La rândul lor, țările de destinație (inclusiv România) ar trebui să fie capabile să susțină logistic marile contingente americane care ar urma să staționeze pe teritoriul lor. Ar fi vorba mai ales de alimente și de carburanți. În cazul României, o problemă complicată ar fi aceea a muniției, întrucât industria de apărare internă nu are deocamdată capacitatea să producă masiv muniție de standard NATO.

Evident că rapiditatea cu care soldații și armamentul american vor ajunge în țările de destinație depinde de infrastructura rutieră și feroviară a acelor țări. În cazul României, situația este însă deficitară. Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA din Europa, avertiza recent, într-un interviu pentru postul național TVR, că România trebuie să-și amelioreze urgent infrastructura și să aibă resurse militare și civile, inclusiv resurse energetice și medicale, pentru a rezista singură în cazul unui potențial atac al Rusiei, până ce sosesc întăririle trimise de aliații din NATO. Generalul Hodges sugera că România trebuie să fie capabilă să reziste două săptămâni, până ce sosesc masiv ajutoare terestre care ar fi trimise de SUA.

Specialiștii occidentali au avertizat România că trebuie să-și dezvolte propria capacitate militară și infrastructura de transport, pentru a fi capabilă să reziste singură, până ce vor sosi în România ajutoare militare trimise de alte țări NATO. Articolul 5 din Tratatul NATO obligă țările aliate să se ajute unele pe altele iar Articolul 3 spune că fiecare țară trebuie să-și consolideze propria apărare.

„Trebuie să fiți serioși în a vă repara infrastructura, e foarte greu să vă mișcați o forță armată prin România. Căi ferate, autostrăzi. E prea mică viteza de deplasare. În cel mai rău caz, românii ar trebui să fie pregătiți să lupte singuri două săptămâni, până ce trupe adiționale NATO vor veni”

Ben Hodges,

Fost comandant al trupelor SUA în Europa

Imediat după întâlnirea avută acum o lună, la Casa Albă, cu președintele Biden, președintele României declara că țările NATO trebuie să acorde mai mult sprijin Flancului Estic dar că și România trebuie să-și dezvolte propria capacitate militară și industrială. Avem Battlegroups, avem trupe NATO, „dar după părerea mea nu este suficient”, sublinia președintele Iohannis.

„Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru Apărare, dar și pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem o producție suficientă în industria de apărare”

Fabrici din industria de apărare a României încep să fie revitalizate prin colaborarea cu firme occidentale, cum ar fi cele din SUA, Germania și Israel.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă