3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaIan Bremmer: Cine ar câștiga dintr-un război prelungit, Rusia sau Ucraina?

Ian Bremmer: Cine ar câștiga dintr-un război prelungit, Rusia sau Ucraina?

Renumitul politolog american Ian Bremmer face o analiză în care estimează cine ar avea de câștigat dintr-un război prelungit, între Rusia și Ucraina.

Nu se întrevede un sfârșit pentru ceea ce pare să devină un război de uzură. Ceea ce ridică întrebarea critică: cine are avantajul într-un război prelungit, Rusia sau Ucraina?

„Timpul este de partea Ucrainei”, răspunde analistul american.

„Invazia Ucrainei de către Rusia durează de aproape un an (sau de aproape un deceniu dacă îi întrebați pe ucraineni). În acest timp, avantajul a oscilat între Rusia și Ucraina. Dar acum, linia frontului s-a stabilizat, făcând câștigurile mai greu de obținut pentru ambele părți. Există un consens (în Occident – n.n.) că, pe termen scurt, este puțin probabil ca Moscova să-și atingă obiectivele de război iar Kievul este la fel de puțin probabil să-și elibereze întregul teritoriu”, consideră Bremmer.

În opinia acestuia, o încetare a focului pe termen lung, în Ucraina, este un obiectiv greu de atins. Cu atât mai mult, „o înțelegere negociată rămâne la fel de îndepărtată ca niciodată, întrucât niciuna dintre țări nu este dispusă să facă concesii teritoriale atâta timp cât crede că poate ajunge la o poziție de negociere mai puternică prin continuarea luptei”. Atât Rusia cât și Ucraina consideră că înfrângerea este de neconceput și că victoria este cel puțin posibilă, dacă nu chiar probabilă.

Ucraina va suporta un război prelungit câtă vreme primește bani și arme din Occident

Ucraina poate continua să se apere și să încerce să recucerească teritoriu atât timp cât SUA și Europa lasă armele și banii să ajungă în Ucraina. Iar sprijinul occidental pentru Ucraina nu se prăbușește, subliniază Bremmer.

„În SUA, doar o minoritate din caucusul republican se opune. În Europa, sprijinul a fost menținut chiar și în țările cu noi guverne populiste, precum Italia. Între timp, Germania se decuplează de gazul rusesc remarcabil de rapid și va supraviețui bine iernii – un semn că cea mai mare sursă de presiune a Rusiei asupra țărilor europene s-a încheiat”, consideră politologul american.

În ciuda sprijinului occidental continuu pentru Ucraina, Rusia poate câștiga pe câmpul de luptă, consideră Bremmer. Dar creșterea problemelor economice va eroda capacitatea și dorința Rusiei de a lupta. Deja economia Rusiei a avut o contracție de 3,5 la sută în anul 2022. În anul 2023, Rusia va avea o contracție similară sau chiar mai mare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă