Hildeberto Pereira (28 de ani), atacantul echipei „U” Cluj, a fost testat pozitiv la furosemid, conform anunțului făcut de jucător pe 4 noiembrie.
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a reacționat rapid, emițând un comunicat în care precizează că Hildeberto Pereira riscă o suspendare de până la patru ani, în cazul în care se va demonstra că a consumat această substanță cu bună știință.
CITEȘTE ȘI – Autoritățile turce refuză găzduirea meciului Beșiktaș-Maccabi Tel Aviv! UEFA caută teren neutru
Dacă ANAD nu va putea dovedi intenția jucătorului de a încălca regulile antidoping, perioada de suspendare poate fi redusă la doi ani, conform articolului 86 alineatul (1) litera c) din Legea nr. 310/2021.
În plus, legea stipulează, la articolul 94 litera a), că în cazul substanțelor specifice, precum furosemidul, dacă sportivul reușește să demonstreze că utilizarea substanței nu a avut ca scop îmbunătățirea performanței sau obținerea unui avantaj competitiv, sancțiunea va fi o mustrare, fără perioadă de suspendare.
Comunicatul emis de ANAD în legătură cu situația lui Hildeberto Pereira
„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) informează că fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, a fost notificat în legătură cu un rezultat analitic pozitiv pentru substanța interzisă furosemid, în urma unui test anti-doping efectuat în data de 6 septembrie 2024, în afara competiției.
Substanța furosemid este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD. Această substanță este interzisă atât în competiție, cât și în afara competiției, deoarece poate masca prezența altor substanțe dopante.
Utilizarea diureticelor fără a deține o SUT este interzisă în permanență și în orice concentrație, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezența în urină a altor substanțe interzise; și/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate.
Conform procedurilor legale și regulamentelor internaționale anti-doping, în termen de 10 zile de la primirea notificării, sportivul are dreptul la analiza probei B, care se află în prezent la Laboratorul de Control Doping din București, acreditat de WADA. Această analiză suplimentară este esențială pentru confirmarea rezultatului inițial al probei A. În cazul în care proba B confirmă prezența furosemidului, vor continua procedurile legale, ocazie cu care sportivul își va prezenta punctul de vedere și orice dovadă relevantă în apărarea sa.
În situația în care se va constata că sportivul a încălcat reglementările anti-doping, se poate aplica sancțiunea suspendării din activitatea sportivă pentru o perioadă de 4 ani, astfel cum se prevede la art. 86 alin. 1 lit. b) (când încălcarea reglementării anti-doping presupune o substanță specifică sau metodă specifică, iar ANAD poate proba că s-a săvârșit cu intenție) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, cu posibilitatea eliminării, reducerii sau înghețării sancțiunii, în conformitate cu Articolele 93, 94 sau 99.
Totodată, în situația în care ANAD nu va putea demonstra intenția sportivului cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping, perioada de suspendare poate fi redusă la 2 ani, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021.
Art. 94 lit. a) din Legea nr. 310/2021 prevede că, în cazul unei substanțe specifice, cum este furosemidul, dacă sportivul poate demonstra că utilizarea substanței nu a fost destinată îmbunătățirii performanței sportive sau obținerii unui avantaj competițional, sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane.
ANAD își menține angajamentul ferm pentru asigurarea integrității în sport și respectarea unui sport curat și echitabil. În acest caz, vom respecta toate procedurile stabilite de legislația națională și de reglementările internaționale, iar sportivul are dreptul la toate măsurile de protecție prevăzute în aceste proceduri”. (Ștefan Rohnean, președintele ANAD)
ANAD subliniază importanța prevenției și educației anti-doping, desfășurând constant programe de informare și conștientizare pentru sportivi și personalul lor de suport, inclusiv în privința riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor interzise. Agenția reiterează că orice încălcare a regulamentelor anti-doping poate avea consecințe grave asupra carierei sportivilor și a credibilității competițiilor sportive.
Toate drepturile sportivului vor fi respectate pe parcursul întregului proces, iar informațiile vor fi gestionate cu confidențialitate și profesionalism, în conformitate cu legislația în vigoare”, este comunicatul transmis de ANAD.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!