20.5 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeSocialMeteoHidrologii avertizează: Risc de viituri pe râuri din opt bazine hidrografice

Hidrologii avertizează: Risc de viituri pe râuri din opt bazine hidrografice

Experții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), anunță că mai multe sectoare de râuri din opt bazine hidrografice vor intra luni dimineaţa sub Cod galben de inundaţii, avertizarea fiind în vigoare până marţi la prânz.

„Începând de luni, 27 martie, ora 10:00, se va institui Codul Galben pentru unele sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Bega, Timiş şi Bistriţa (afluent al râului Siret). Acesta este valabil până marţi, 28 martie, la ora 12:00”, potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Prognoze Hidrologice.

Fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare luni, între orele 14:00 şi 24:00, pe unele râuri mici din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În acest context, se pot depăşi cotele de atenţie, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

De asemenea, există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

Deoarece există riscul creşterii rapide a nivelului apei, hidrologii recomandă vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă