Potrivit The Guardian, hackerii sponsorizați de stat din aceste țări lucrează neobosit pentru a obține informații sensibile cu privire la rezultatele studiilor COVID-19 și la producția de vaccinuri.
Cotidianul britanic l-a citat pe Adam Meyers, vicepreședinte senior al specialiștilor în securitate IT de la Crowdstrike, spunând că Rusia și China s-au angajat de mult timp în furtul de date la nivel general dar, în ultimele câteva luni, principalul motiv al hacking-ului a fost obținerea de informații legate de COVID -19.
Adam a spus că, odată ce lansarea vaccinului COVID-19 a devenit o chestiune de mândrie națională pentru multe nțări, hackerii sponsorizați de stat precum Rusia, China, Iran și Coreea de Nord au încercat să fure date privind cercetările și alte informații conexe.
Experții susțin că majoritatea acestor atacuri cibernetice sunt comise de hackeri care au legături strânse cu agențiile de spionaj și apărare din țările din care provin atacurile. Cu toate acestea, Rusia, China și Iranul au negat faptul că s-ar fi angajat într-un război cibernetic. Moscova a spus că „nu are cunoștințe” cu privire la orice tentativă de hacking, în timp ce Beijingul susține că cercetarea sa privind vaccinurile este atât de avansată încât nu este nevoie să fure date de la alții.
Săptămâna trecută, Microsoft a acuzat hackerii din Rusia și Coreea de Nord că vizează, cu atacuri cibernetice, companiile farmaceutice și cercetătorii în domeniul vaccinurilor din Canada, Franța, India, Coreea de Sud și Statele Unite.
„Sunt atacuri care au ca scop pătrunderea în conturile cercetătorilor folosind mii sau milioane de încercări rapide”, a afirmat compania americană de tehnologie într-o postare pe blog. Guvernul SUA a acuzat, de asemenea, China că a efectuat atacuri cibernetice asupra firmelor americane cu intenția de a fura cercetarea vaccinului COVID-19.