6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul tot promite la final acum ieftiniri la gaze și energie. Avem...

Guvernul tot promite la final acum ieftiniri la gaze și energie. Avem cele mai mari prețuri din UE

Ministrul Finanțelor a dat speranțe acum pe final de mandat că are în plan rediscutarea prețurilor la gaze și energie, după ce au apărut și datele Eurostat din care reiese clar că țara noastră a avut cele mai mari tarife din Uniunea Europeană (UE) pentru populație. Promisiuni sunt, doar că nu sunt bani la buget, dacă stăm să analizăm faptul că deja există o gaură de cel puțin 20 de miliarde de lei, care trebuie acoperită, iar plafonările și măsurile de reducere înseamnă bani de la stat.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din UE a fost în România (112%), urmată de Cehia (97%) și Danemarca (70%). Cele mai mici creșteri au fost în Polonia și Bulgaria (5%). În ce privește gazele naturale, am fost întrecuți de Cehia, unde scumpirea a fost de 231%. La noi prețurile au crescut cu 165% în a doua jumătate a lui 2022 față de aceeași perioadă din 2021, fiind pe locul doi la nivelul UE. Cele mai mici facturi de gaze din UE la consumatorii casnici au fost tot în Ungaria, cu un preț mediu de 0,035 euro/kWh – în vreme ce la noi prețul plafonat era de 0,063 euro/kWh.

,,Faptul că în România aceste prețuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că într-o țară ca România unde peste 90% din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național, cauzele principale au fost interne. Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au ”tras” prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării în octombrie 2021, atunci când autoritățile au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț de 2,4 ori mai mare decât prețul anului 2020 și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după ”permisiunea” dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns rapid să depășească această valoare”,arată președintele Asociația Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță

Vineri, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța o posibilă reducere la gaze și energie pe fondul scăderii prețurilor din piețe. Experții în energie spun că statul trebuie să plătească diferența între cost și plafon furnizorului care emite factura clientului, bani care întârzie cu cel puțin 4 luni.

”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a mai spus Ministrul Finanțelor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică faptul că ministerul pe care îl conduce este dator furnizorilor cu peste 1,33 miliarde de lei, iar bugetul ministerului nu permite alocarea acestor sume.

Cu alte cuvinte, dacă s-ar rediscuta plafonarea, atunci românii ar putea plăti sume comparabile cu cele dinaintea crizei energetice, vorbim în unele cazuri despre reduceri de 40 la sută la facturi.

Românii au trecut la economii

Consumul final de energie electrică în primul trimestru al anului a fost cu 8,8% mai mic față de aceeși perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). La nivelul consumului populației, reducerea a fost mai semnificativă.

Consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 6,4%, iluminatul public cu 29,1%, iar consumul populaţiei cu 15,1%. Producţia de energie electrică din termocentrale a scăzut cu -7,3%, în timp ce producția de energie hidro a crescut spectaculos, cu 40, în timp ce producţia din centralele nuclearo-electrice a rămas aproape la același nivel. Exportul de energie electrică a ajuns la 31,14 miliarde kWh, în creştere cu 1,654 miliarde kWh, potrivit INS.

Noua conducere ANRE abia se acomodează

Noua conducere ANRE nu a prezentat oficial nicio strategie la aproape o lună de când a fost numită. Președintele George Niculescu (PNL) a dat un comunicat de presă prin care și-a exprimat intenția de a sprijini Republica Moldova și Ucraina, dar niciun cuvânt despre intențiile pe care le are cu țara noastră și cu consumatorii casnici. Dacă vor exista controale, dacă vor fi luate noi măsuri.

Rămâne de văzut dacă în următoarele 10 zile, vom avea măsuri de reducere a prețului la gaze și energie pentru populație, în contextul în care consumul a scăzut, prețurile la nivel internațional au scăzut și ele, iar țara noastră are capacitatea de a produce peste 80 la sută din necesarul de consum al populației.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă