11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăGuvernul schimbă a treia oară „taxa pe boală”. Cum se va percepe...

Guvernul schimbă a treia oară „taxa pe boală”. Cum se va percepe CASS

Guvernul modifică pentru a treia oară „taxa pe boală”, anunță premierul Marcel Ciolacu. El afirmă că se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantină și reducerea cu 25% a timpului de lucru, potrivit jurnalul.ro.

Am decis pentru a treia oară să reanalizăm subiectul concediilor medicale ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantină și reducerea cu 25% a timpului de lucru.

„În rest, toate celelalte indemnizații de concediu medical sunt scutite de CASS. Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecțiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situație și au concediu medical vor avea și venituri mai mari cu valoarea CASS, respectiv 10%”, încheie premierul.

Guvernul a stabilit că toți cei care au boli obișnuite plătesc taxă

Taxa pe boală a fost clarificată de Guvern printr-o Ordonanță, astfel toți cei care suferă de boli obișunite vor plăti taxă.

,,Ordonanţa a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei la asigurări de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni, ea va fi scutită. Şi principiul este următorul: poate ştiţi pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Boala obişnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 atunci cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti. Pentru toate celelalte însă ea nu se va plăti”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă