26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul pregătește condiții aspre pentru cetățenii care vin din 11 state europene

Guvernul pregătește condiții aspre pentru cetățenii care vin din 11 state europene

11 state europene ar urma să intre pe lista țărilor cu interdicții la intrarea în România, potrivit anunțului făcut de premierul Ludovic Orban. Lista stabilită conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor valabile la 24 august nu mai corespunde de săptămâni bune cu realitatea din Europa, lovită crunt de un al doilea val de infectări cu Covid-19.

Luni, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se va lua în discuție reintroducerea restricțiilor pentru cei care vin în România din țări serios afectate de pandemia de coronavirus în ultimele 14 zile. Vor fi vizați cei care sosesc din țări cu mai multe cazuri înregistrate în comparație cu România.

Aceștia ar putea fi obligați să intre în carantină în România pentru 14 zile. Ei vor avea posibilitatea ca în a 5-a zi de la intrarea în țară să solicite pe cheltuiala lor efectuarea unui test Covid-19 iar dacă acesta are rezultat negativ să poată ieși din carantină, este una dintre variantele ce vor fi luate în discuție. Cetățenii care vin în țară pentru mai puțin de 3 zile vor avea posibilitatea să evite carantina doar dacă vor prezenta un test negativ efectuat cu 48 ore înainte de intrarea în țară.

„Nu am mai actualizat situaţia ţărilor pentru că la nivel european a fost o dezbatere şi am aşteptat să se ia o decizie unitară la nivel european. Nu s-a luat o decizie și din acest motiv vom decide luni în cadrul CNSU să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior, pe ultimele 14 zile, nivelului din România.”, a anunțat Ludovic Orban.

Potrivit datelor valabile joi, la ora 14.00, România avea un număr de aproape 106 cazuri noi la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile. Spania, Cehia, Franța, Olanda, Belgia, Islanda, Austria, Luxemburg, Danemarca și Ungaria erau țările din Uniunea Europeană, la care se adaugă și Marea Britanie, în care numărul cumulativ de noi infectări cu Covid-19 era mai mare decât cel din țara noastră, criteriu ce le-ar include pe lista țărilor considerate cu risc și pentru care autoritățile române pregătesc restricții în ceea ce privește intrarea în țară a cetățenilor care vin aceste zone.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă