Guvernul israelian condus de prim-ministrul Yair Lapid a aprobat joi (27 octombrie) un acord de referință de frontieră maritimă cu Libanul, intermediat de SUA, după convocarea unei ședințe de cabinet, se arată într-o declarație din biroul primului ministru Yair Lapid.
Joi mai devreme, președintele libanez Michel Aoun a semnat o scrisoare prin care aprobă un acord emblematic intermediat de SUA. Efortul ambelor părți marchează un pas înainte din punct de vedere diplomatic, după decenii de ostilitate, potrivit Reuters.
Guvernul israelian a ajuns la un acord de frontieră maritimă cu Libanul ceea ce va ajuta și la explorarea energiei offshore
Acordul deschide calea pentru explorarea energiei offshore și elimină o sursă de potențial conflict între Israel și grupul libanez susținut de Iran, Hezbollah, și ar putea ajuta la atenuarea crizei economice a Libanului.
Acordul a fost salutat de toate cele trei părți drept o realizare istorică.
Israelul vrea să profite de conflictul irano-saudit ca să se apropie de arabi
Într-o postare pe Twitter, ministrul susţine că această „mişcare istorică ar permite cooperarea civilă până când acorduri de pace vor fi semnate”.
Katz a spus că le-a prezentat planul său miniştrilor de externe arabi şi actualului trimis special al SUA în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, atunci când a participat, săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU.
Postarea sa pe Twitter vine după ce postul de televiziune israelian Channel 12 a difuzat sâmbătă o informaţie conform căreia iniţiativa este menită să speculeze adversitatea împărtăşită a acestor ţări faţă de Iran.
Tensiunile între Iran şi ţările arabe din Golf s-au amplificat şi mai mult lunile acestea, ţările din Golf acuzând Teheranul că se amestecă în afacerile lor politice interne şi de sprijin acordat unor militanţi precum rebelii hothi în Yemen şi Hezbollah în Liban. Iranul şi Israelul sunt vechi duşmani.
Săptămâna trecută, Katz a anunţat pe Twitter că s-a întâlnit în marja Adunării Generale a ONU cu un ministru de externe arab, fără a-i preciza identitatea. „Am discutat în profunzime despre situaţia din regiune şi despre modalităţile de a contracara ameninţarea iraniană şi în acelaşi timp am convenit asupra promovării cooperării civile între ţările noastre”, a spus el.
Doar două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, au încheiate tratate de pace cu Israelul. Israelul încearcă să stabilească legături cu mai multe ţări arabe, iar unele dintre ele menţin în secret relaţii cu Israelul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!